Emotie speelt een groot gevaar bij lange termijn beleggingen. Een van de grootste gevaren is dat beleggers zichzelf overschatten. De Amerikanen noemen dit het “overconfidence effect”
Het “overconfidence effect” betekent dat we de ingebouwde neiging hebben tot zelfoverschatting. Dit is een groot gevaar omdat er al eerder uit onderzoek is gebleken dat we beter onze emoties kunnen uitschakelen bij beleggen.
Het wordt een emotionele rollercoaster die bij beleggen zorgt voor het tegenovergestelde effect, namelijk aan- en verkopen op het verkeerde moment. Dit zorgt ervoor dat het beleggingsresultaat op lange termijn zwaar achterblijft.
Het lijkt een open deur, maar wij merken in de praktijk dat beleggers zich nog steeds teveel laten leiden door de waan van de dag, denken te kunnen timen of zichzelf overschatten.
Vergeet dat je kunt ‘timen’
Zoals we je al eerder hebben gewaarschuwd: Waarschuwing belegger stap niet uit. Blijkt het dat je de markt onder geen omstandigheid kunt ‘voorspellen of timen’. We zijn allemaal op zoek naar de gouden beleggingstip. Uiteraard wil elke belegger instappen op het dieptepunt om vervolgens uit te stappen op het hoogtepunt.
Maar is dit realistisch?
Helaas blijkt dit een moeilijke tot bijna onmogelijke klus te zijn omdat geen belegger die glazen bol heeft staan.
Dat blijkt ook uit ons blog Markt timing: De impact van in- en uitstappen.
Ook dit lijkt een open deur, maar blijkt toch nog vaak de hoofdreden te zijn dat beleggers falen met hun beleggingen. Als je weet dat je de markt niet kunt voorspellen maar je probeert het toch, dan loop je het risico om de 26 beste beursdage te missen.
Wat heeft dit voor effect op jouw beleggingsportefeuille?
* De waarden van beleggingen kunnen fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Er is geen rekening gehouden met kosten. De kosten moeten in mindering worden gebracht op het rendement. (Bron: ING investments)
Feiten op een rijtje
- Het juiste moment van instappen is niet te ‘timen’.
- Blijf belegd want niemand kan voorspellen hoe markten reageren. Het risico dat je een verkeerde timing kiest is zeer groot.
- Houd daarom vast aan het (vooraf) opgestelde beleggingsplan en laat je niet leiden door emoties.
Als we over een langere periode
In de periode 1901-1990 moest een market-timer in de VS ongeveer 70% van alle ups en downs op de beurs goed voorspellen om het gemiddelde jaarlijkse rendement op aandelen van 9,5% te evenaren. Het onderzoek laat ook zien dat een market-timer die 100% van de neergaande en 50% van de opgaande markten goed voorspelde, nog steeds geen hoger rendement gehaald zou hebben dan het gemiddelde van de beurs.
Een aantal vermogensbeheerders kiest er bewust voor om op bepaalde momenten gas terug te nemen. Het voorkomen van heftige dips is hiervoor de belangrijkste overweging. Niet alle beleggers streven immers het hoogste rendement na.
Overschat jezelf niet
We overschatten systematisch onze kennis en vaardigheden. Als de vraag in een enquête wordt voorgelegd om jezelf in te schatten ten opzichte van het gemiddelde (zoals ben je een betere chauffeur/minnaar/buurman etc. dan het gemiddelde) dan geeft een ruime meerderheid aan ver boven het gemiddelde te zitten.
Het blijkt dat de meeste mensen die meespelen in een quiz voor 99% zeker zijn van het juiste antwoord, maar in 40% blijkt hun antwoord niet te kloppen.
En voor de duidelijkheid: zonder dit “overconfidence-effect” zou de score gemiddeld precies op het gemiddelde uit moeten komen!
Wetenschapper Ricciardi observeert de mensen die hun eigen vaardigheden, capaciteiten en voorspellingen met beleggen overschatten. Zelfoverschatting is meestal gekoppeld aan beleggers die excessief handelen en resulteert uiteindelijk meestal in slechte beleggingsresultaten.
Het kan ook leiden tot het minimaal spreiden van de portefeuille met als gevolg dat er teveel op 1 paard wordt gewed met alle gevolgen van dien.
Vrij recente voorbeelden van bedrijven zoals een Volkswagen of Imtech laten zien, dat je erg voorzichtig moet zijn als je teveel op 1 paard wedt.
Voorkom excessief handelen
Arber en Odean ( 2001) bestudeerde de invloed op het gedrag van het geslacht bij het aan- en verkopen van aandelen in een steekproef onder 35.000 individuele beleggers over een periode van zes jaar.
Hun bevindingen onthulde niet alleen dat mannen zichzelf veel meer overschatten in hun beleggingskeuzes maar ook veel vaker handelden dan vrouwen. In vergelijking tot vrouwen hebben mannen de neiging om hun aandelen op het verkeerde moment te verkopen wat tot hogere verkoopkosten leed.
En laat lage kosten in jouw beleggingsportefeuille nu net een van de belangrijkste aspecten zijn om een goed resultaat te behalen.
Conclusie
Overschat jezelf niet en voorkom het excessief handelen door veel aan- en verkopen te doen. Probeer niet te ‘timen’ want de markt is niet te voorspellen. De kans dat je hierdoor een slechter resultaat behaalt dan de beleggers die blijven zitten is aanzienlijk.
Emotie is een slechte raadgever dus probeer deze te allen tijde uit te schakelen. Als je wilt beleggen, dan is het aan te raden om vooraf een duidelijk beleggingsplan vast te stellen waar je je aan vast kan houden in goede- en slechte tijden.