Fidelity grote winnaar Morningstar Awards 2015

Onlangs vond de uitreiking van de Morningstar Awards plaats. Fondsenhuis Fidelity werd uitgeroepen tot beste fondshuis van alle vermogenscategorieën. NN investment partners, voorheen ING IM, won de meeste prijzen bij de mixfondsen. Opvallend was dat in de categorieën Aandelen Nederland en Aandelen Wereldwijd de prijzen naar indextrackers gingen.

Meer weten over prijsuitreikingen in de wereld van vermogensbeheer? Lees er hier meer over.

Opzet van de Awards

Er zijn verschillende prijzen in verschillende categorieën te winnen: Aandelenfondsen, obligatiefondsen, mixfondsen en fondshuizen. Ook is er een prijs te winnen voor de beste fondshuis alle asset-categorieën.

Fidelity beste fondshuis

Fidelity won twee hoofdprijzen. Het fondshuis uit Amerika won de prijs voor Beste Fondshuis voor alle Assetcategorieen. Pimco won de prijs voor Beste Fondshuis in de categorie Obligatiefondsen. First State en Delta Lloyd wonnen respectievelijk de prijzen Beste Kleine Fondshuis Aandelenfondsen, en Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen, dit zijn prijzen in de kleine categorieën.

De groei die indextrackers, ook wel ETF’s genoemd, was ook te zien bij de Morningstar Awards. Indextrackers zijn een mandje van beleggingen die de index zo nauwkeurig mogelijk proberen te volgen, bijvoorbeeld de AEX index.

Meer weten over trackers en andere beleggingsfondsen? Klik hier om ons E-book gratis te downloaden.

Andere prijzen

iShares Core MSCI World ETF won de prijs voor beste wereldwijde aandelenfonds. Amundi, een Franse tracker, won bij aandelen Nederland. De managers van actieve beleggingsfondsen wonnen in beide gevallen de hoofdprijs niet.

Hoe worden de winnaars bepaald?

De Morningstar Awards geven beleggers een beeld van de meest uitzonderlijke beleggingsfondsen en fondshuizen. De winnaars worden bepaald op basis van kwantitatieve methoden waarbij gekeken wordt naar beleggingsfondsen en fondshuizen die op 1-, 3- en 5- jaars basis het beter deden dan hun concurrenten.

De voor risico-gecorrigeerde prestaties over 2014 zijn belangrijk, maar er wordt ook gekeken naar de prestaties van de afgelopen 3 en 5 jaar bij het bepalen van de winnaars. Zo wordt door Morningstar voorkomen dat beleggingsfondsen en fondshuizen die maar één keer goed hebben gepresteerd prijzen pakken.

Resultaten niet verbazingwekkend

De resultaten verbazen San Lie, hoofd research van Morningstar niet. Bij aandelen wereldwijd is het moeilijk voor fondsmanagers om van toegevoegde waarde te zijn. Over het algemeen blijven 80% van de fondsen achter op de markt.

In 2014 liepen veel fondsmanagers rendement mis doordat zij minder gingen beleggen in Amerikaanse aandelen, terwijl Wall Street dat jaar juist een forse groei doormaakte. Amerikaanse aandelen hebben een deel van 55% in de MSCI World Index. Dat vinden veel fondsenmanagers teveel van het goede en daarom nemen ze minder Amerikaanse aandelen op.

SNS Nederland Aandelenfondsen

In Nederland is het duidelijk dat actieve fondsen als SNS Nederland Aandelenfondsen en Kempen Orange Fund het moeten afleggen tegen MSCI Netherlands ETF. Het SNS-fonds dat wordt wordt beheerd door Corné van Zeijl, werd dit jaar fors aangepakt door Morningstar. Volgens Morningstar was van Zeijl niet actief bezig met zijn fonds en werd de Index alleen maar gevolgd.

Toch heeft van Zeijl het goed gedaan volgens Lie. Op lange termijn zal de index niet verslagen worden, maar dit komt volgens Lie hoogstwaarschijnlijk door het kostenverschil tussen het fonds en een ETF. Een vreemde conclusie, wat ons betreft.

Nederlandse partijen minder succesvol

Het is opmerkelijk dat maar twee Nederlandse partijen prijzen hebben gewonnen. Dit waren NN investment partners (voorheen ING IM) met drie prijzen en Delta Lloyd. Ze verslaan hiermee concurrenten als Actiam, Robeco en BNP Paribas. Het mixfonds van NN Investment Partners behaalde in 2014 een rendement van rond 14% en gemiddeld 10% over de laatste vijf jaar.

morningstar awards

Organisatie Morningstar Awards

De Morningstar Awards worden jaarlijks uitgereikt. Dit jaar was al de 11e editie en de uitreiking werd gedaan in het prestigieuze Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Award geen garantie voor (toekomstig) succes

De award moet niet gezien worden als advies om het te kopen, want zoals al duidelijk is in beleggingsland: het verleden biedt geen garantie voor de toekomst.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>