Het regent prijzen in beleggingsland: 1

Is de winnaar van de Gouden Stier de beste Vermogensbeheerder?

We hebben De Gouden stier, De lipper awards, De incompany 100, De Morningstar Awards, en nog een paar handen vol aan beleggingsprijzen.

De gemene deler van deze awards is dat ze uiteraard aan de beste worden uitgereikt, maar wie of wat is de beste, en waarin?

Om u een beeld te geven over deze 4 prijzen vindt u bij elke prijs (award) een korte toelichting. We delen het op in 4 series en beginnen met De Gouden Stier.

Klik hier om direct te zien hoe wij vermogensbeheerders vergelijken.

De gouden stier

Vandaag gaan we in op de Gouden Stier, de prijs die ieder jaar in november wordt uitgereikt aan o.a. de beste vermogensbeheerder, beleggingsexperts en overige “financieel deskundigen”

Organisatie Gouden Stier

De organisatie, Belegger.nl  van de Gouden Stier, noemt deze prijs “De Oscars van de beleggingswereld”. De Gouden stier wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt. Sinds een aantal jaren vindt de uitreiking plaats in de Posthoornkerk in Amsterdam.

And the winner is..

Wat opzet betreft heeft het wel wat weg van de Oscaruitreiking. Er zijn net als bij de echte Oscars verschillende prijzen in de wacht te slepen. Er is een prijs voor de beste vermogensbeheerder, dé beleggingsexpert, de beste financieel commentator en er zijn nog wat prijzen voor financiële producten en/of diensten.

Vermogensbeheer

T/M 2012 bepaalde een jury wie de beste vermogensbeheerder was. Sinds vorig jaar wordt er een casus opgesteld, waarbij een aantal vragen* wordt gesteld aan de vermogensbeheerder. *De vragen vindt u onderaan deze e-mail.

Een vermogensbeheerder wint de prijs als hij de casus het beste maakt, en de vragen het beste beantwoordt.

De beste vermogensbeheerder wint de Oscar

Het verschil met de echte Oscars is dat de deelnemers van het Gouden Stier, jaarlijks min of meer dezelfde zijn. Je zou op basis van de vragen* kunnen zeggen dat ieder jaar dezelfde vermogensbeheerder zou moeten winnen. Of de winnaar en de overig genomineerden moeten drastisch veranderen.

Een vermogensbeheerder is niet, zoals een voetbalteam kan zijn, afhankelijk van één goede spits toch?

Welke vermogensbeheerder past bij u? Doe nu de vermogensbeheer scan.

Winnaars gouden stier zijn soms verliezers in de praktijk

Wat ons betreft blijft het altijd lastig om winnaars uit te roepen, dit hangt namelijk vooral af van de criteria die je hanteert.

Homburg

In 2008 heeft Homburg een gouden stier gewonnen als beste vastgoedaanbieder. Niet veel later raakte het fonds diep in de financiële problemen, met een faillissement en vele gedupeerde beleggers tot gevolg.

Rolf Stout (Fortis Obam)

In datzelfde jaar won Rolf Stout van Fortis Obam een gouden stier voor zijn kwaliteiten als fondsmanager. Dat jaar ging het fonds wel onder zijn leiding met 66% onderuit. Rolf heeft het fonds inmiddels verlaten en het oude niveau van voor 2009 is nooit meer gehaald.

Morningstar riep het fonds in 2007 als winnaar uit en beoordeelde het met 5 sterren. Pas dus goed op met het selecteren van winnaars.

De beste beleggingsinstelling in 2008 was Alex. Geert Schaaij was “Beursidool” en Martine Hafkamp van Fintessa de beste beursvrouw, whatever that may be. In 2009 sleepte Binck de meeste prijzen in de wacht.

Alex, de eerste winnende vermogensbeheerder

In 2010 werd dan voor het eerst de categorie vermogensbeheer meegenomen. Alex Vermogensbeheer was de gelukkige winnaar, en liet o.a. Velthuyse & Mulder, Fintessa, Petercam en Helliot achter zich.

Andere winnaars van de Gouden Stier:

  • In 2011, een relatief slecht jaar voor Alex werden ze wederom bekroond met het bronzen beeld.
  • 2012: IVV instituut voor vermogensopbouw
  • 2013: Theodoor Gilissen is uitgeroepen als beste vermogensbeheerder van 2013.

SNS aandelenfonds

Corné van Zijl, manager van het SNS aandelenfonds heeft door de jaren heen ook een aantal prijzen gewonnen. We moeten wel zo eerlijk zijn dat als je een tracker (ETF) op dezelfde index had gekocht, je beter af was geweest. Het fonds blijft namelijk structureel achter op de index. Het klinkt wat negatief, maar het is wel de keiharde waarheid.

Beleggingsexpert

Martine Hafkamp van Fintessa heeft een aantal prijzen in de wacht gesleept op dit gala, naast Beursvrouw is ze ook uitgeroepen tot beleggingsexpert. Wij vragen ons dan wel af waarom ze als vermogensbeheerder geen openheid geeft over de behaalde rendementen.

De genomineerde vermogensbeheerders 2014

We zijn benieuwd naar de winnaar van dit jaar. Er staan echter partijen tussen met zulke hoge kosten, dat het onmogelijk is om een marktconform rendement te halen.

Conclusie Gouden Stier

Over een aantal winnaars zijn we zeer kritisch, er zitten echter ook prima partijen en personen tussen. We missen bij de nominaties wel een groot aantal partijen, en er staan vermogensbeheerders tussen waar wij onze cliënten niet zouden laten beleggen.

Het blijft in onze ogen lastig om iemand in dit vak als beste uit de bus te laten komen. Het blijkt ook dat bij elke award weer andere winnaars uit de bus komen.

Je kunt beter een vermogensbeheerder kiezen die bij jouw specifieke situatie past. Dat klinkt wellicht als een cliché, toch is het van cruciaal belang om je einddoel zo goed mogelijk te bereiken.
Wilt u weten welke vermogensbeheerder bij u past? Doe dan de vermogensbeheer scan.

Bron: Belegger.nl, Morningstar


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>