Flinke Aandelencorrecties: Niet zo eng als je misschien denkt

Voor particuliere beleggers was 2017 een geweldig jaar.

In 2018 is het echter een heel ander verhaal: Na een recordbrekende start van het jaar, keerde het tij snel voor de ongekende run op de beleggersmarkt.

Binnen twee weken in eind januari en begin februari kelderden de Dow Jones en de S&P 500, wat de eerste officiële correctie in twee jaar tijd betekende.

Het resultaat? De grootste angst onder beleggers in bijna 10 jaar (gemeten door de CBOE Volatility Index).

Zoals we in het verleden al eerder zagen bij aandelencorrecties, verkopen veel particuliere beleggers hun aandelen bij een daling van de beurs, uit angst dat deze niet meer zal stijgen.

Echter, het tegenovergestelde is het geval:

Niet alleen krabbelt de markt weer op, dit gebeurt een stuk sneller dan je wellicht denkt.

Hoewel de meeste experts voorspellen dat er meer aandelencorrecties in het verschiet liggen, is de realiteit dat we niet in de toekomst kunnen kijken.

Wat we wel kunnen doen, is het verleden gebruiken om ons te helpen in kaart te brengen hoe we over aandelencorrecties zouden moeten denken.

In slechte beurstijden hoor je verhalen dat beleggers hun vermogen liever op een spaarrekening zetten, want beleggen zou ‘overall’ niet genoeg opbrengen.

Pas hiermee op. Het is een FABEL dat beleggen over de lange termijn NIET meer zou opbrengen dat een simpele spaarrekening.

Een feit die simpelweg is aan te tonen door data.

In dit artikel leggen we de werking van aandelencorrecties uit, zodat je niet meer gefrustreerd langs de zijlijn hoeft te staan en kan blijven investeren in jouw toekomst.

TIP: regelmatig zien we portefeuilles van particuliere beleggers bij diverse vermogensbeheerders met teleurstellende resultaten. In 2017 zat er een verschil van 11,7% tussen de beste en de slechtste vermogensbeheerder in een vergelijkbaar profiel. Laat jouw situatie eens doorlichten of jouw portefeuille de resultaten behaalt die het verdient en doe de portefeuille scan

Je hoeft niet lang te wachten na een aandelencorrectie

Omdat er veel gebeurde op de aandelenmarkt, waren investeerders gevoelig voor neerwaartse trends.

We hebben beleggers al eerder gewaarschuwd om niet uit te stappen…

Toen de afgelopen aandelencorrectie (gedefinieerd als een piek-tot-dal daling van ten minste 10%) plaatsvond op 8 februari 2018, heeft dit dus gezorgd voor een enorme schokgolf.

Piek tot dal daling wordt ook wel maximum drawdown genoemd.

Het resultaat was angst en onzekerheid, waardoor veel beleggers hun vermogen uit de markt haalden of het op de bank lieten staan terwijl ze afwachten.

Maar hoe lang moet dit duren en hoelang blijf je wachten?

Aangezien de huidige correctie nog steeds bezig is, kijken we naar data uit 2016, toen de laatste aandelencorrectie plaatsvond.

Zoals de grafiek hieronder laat zien, hebben er 16 aandelencorrecties en 11 bearmarkten plaatsgevonden in de afgelopen 50 jaar. Een Bearmarkt is een periode waarin aandelenkoersen langdurig in een dalend patroon zitten – gedefinieerd als een piek-tot-dal daling van ten minste 20% – en er doorgaans veel pessimisme heerst.

Voor de doeleinden van deze analyse zijn dalingen afgerond naar boven bij het vaststellen van aandelencorrecties en bearmarkten:

aandelen correcties over de afgelopen 50 jaar wanneer kun je het beste instappen

De tabel hieronder laat zien hoe groot iedere correctie was en de tijd die nodig was om te herstellen, ofwel de tijd die nodig was om terug te keren naar de waarde op de piek.

aandelencorrecties over een lange periode hoe maak ik het beste rendement
Het valt op dat de gemiddelde hersteltijd slechts 121 dagen is, wat geen lange periode is om geduld te hebben wanneer je voor de lange termijn aan het beleggen bent. Rendement komt immers over de lange termijn.

Wat verder interessant is om te zien is het feit dat de hersteltijd ongeveer even lang is als de tijdsduur van de daling. Toch vinden veel onderzoeksorganisaties, met als belangrijkste DALBAR, dat particuliere beleggers bij iedere koersdaling naar de uitgang rennen, wat ze gemiddeld 4% per jaar kost.

Al eerder hebben we een podcast opgenomen over de fatale gevolgen van in- en uitstappen tijdens de beleggingshorizon.

De bear verdragen en negeren

Helaas duurt het voor bearmarkten een stuk langer om te herstellen.

Het goede nieuwe is dat dit herstel wel plaatsvindt; je moet alleen wat meer geduld hebben dan bij lichtere correcties (die historisch gezien in dezelfde tijd herstellen als dat het negatieve rendement is opgelopen.)

De gemiddelde hersteltijd van een bearmarkt is 684 dagen, wat dubbel zo lang is als de tijd die het duurde om dit dieptepunt te bereiken.

Je moet hierbij als belegger wel in je achterhoofd houden dat dit gemiddelde flink beïnvloed is door de zes jaar die nodig was om te herstellen van de bearmarkt in de jaren ’70.

Zelfs de financiële crisis van 2008 kostte minder tijd om te herstellen.

belegger stap niet uit bij marktdalingen in rendement van meer dan 20% van 1965 tot 2018

Jouw superkracht? Blijf op koers en verroer je niet!

Als je voor de lange termijn vermogen wilt opbouwen, zou zelfs een bearmarkt je er niet van moeten weerhouden om geld op je beleggingsrekening te storten.

Het is zelfs zo dat het investeren (geld bijstorten) in een bearmarkt de waarde van je bezittingen ten tijde van je pensioen doet toenemen, omdat je de aandelen eigenlijk met korting inkoopt.

Als er 50% SALE in de kledingwinkel is, dan koopt iedereen 5 extra broeken… maar het bijkopen tijdens een sterk dalende beurs vindt men eng?

Anders gezegd: Als een investeerder op 1 januari 1965 is begonnen en alle aandelencorrecties en bearmarkten heeft ondergaan gedurende de meer dan 50 jaar die volgden, zou deze een gemiddeld rendement van 6.7% hebben behaald, veel meer dan de gemiddelde inflatie van 3.6%.

Het is echter lastig om tegen de menselijke natuur in te gaan, dus hoewel het negeren van aandelencorrecties en bearmarkten en op dezelfde koers blijven varen het slimste plan is, voelt dit niet noodzakelijkerwijs zo wanneer de markt zo volatiel is.

Ons advies is: Maak gebruik van deze waardevolle informatie en gebruik data om je beslissingen te in de toekomst te sturen.

En lees het artikel waarom 9 van de 10 beheerders ondermaats presteert over de lange termijn.

Onthoud: Haastige spoed is zelden goed!

TIP: regelmatig zien we portefeuilles van particuliere beleggers bij diverse vermogensbeheerders met teleurstellende resultaten. In 2017 zat er een verschil van 11,7% tussen de beste en de slechtste vermogensbeheerder in een vergelijkbaar profiel. Laat jouw situatie eens doorlichten of jouw portefeuille de resultaten behaalt die het verdient en doe de portefeuille scan


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>