Koel blijven tijdens schreeuwende media hypes en slecht nieuws

In 2017 hebben we een reeks van gloriedagen gezien op Wall Street, Europese beurzen en de krantenkoppen bereikten een koortsachtig hoogtepunt.

De Dow Jones Industrial Average bereikte destijds tien dagen lang iedere dag een recordhoogte en verbrak voor het eerst de grens van 22.000, dankzij een sterk winstseizoen waarbij 73% van bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 de verwachtingen overtroffen.

De markt kreeg een extra boost door mooie meevallers.

De meeste beleggers hebben geprofiteerd van stijgende markten. Echter, het verschil tussen de beste en slechtste vermogensbeheerder in 2017 was 12,7% in een vergelijkbaar profiel. Zorg daarom dat je bij de juiste partij zit, dit is de enige manier om onder aan de streep het juiste rendement over te houden. Doe onze gratis portefeuille scan.

De goede serie werd vervolgens doorbroken tijdens de toenemende spanningen met Noord-Korea en de daaropvolgende uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump.

Dit zien we dan ook terug in een beleggersjaar als 2018.

Veel experts speculeren dan ook op een onvermijdelijke aandelencorrectie, meestal gedefinieerd als een waardedaling van de aandelen van 10%.

Om die reden merken we dat onze klanten en alle andere particuliere beleggers onrustig worden.

Vorige keer schreven we hier ook een artikel over.

Grote veranderingen in de markt, ongeacht de richting, kunnen leiden tot een vlaag van verstandsverbijstering. Veel beleggers raken in paniek en gaan zonder reden veel verkopen.

Maar dit is juist wat de markt wil bereiken (een handelende belegger).

Als het bloed door de straten stroomt en er dagelijks ‘slecht nieuws’ wordt uitgezonden door de media. Houd dan het hoofd koel!

emotiecyclus-van-beleggers-vuvb

Dus, wat is ons advies voor opgewonden beleggers die het gevoel hebben dat we misschien wel eens een jaar als 2008 naderen? Deze extreme daling is immers al bijna meer dan 10 jaar geleden.

Het advies is simpel… en hetzelfde als altijd: Niks doen… en als je durft extra bijkopen.

Wat de geschiedenis ons leert

Als er iets is wat de dagelijkse lessen op de beurs ons leert, is het dat langzaam en kalm het altijd wint van snel en ongeduldig.

De meeste beleggers weten het al heel lang dat we voor de lange termijn beleggen en dat je geduld en rust moet hebben. Rendementen zullen vanzelf volgen.

Al zit je althans bij de juiste vermogensbeheerder, want hier zitten onderling grote verschillen waardoor sommige particulieren beleggers flink achterblijven.

Toch is het emotioneel gezien lastig om stil te blijven zitten en niets te doen op het moment dat het bloed door de straten stroomt.

De zogenaamde ‘Wizard of Wharton’, professor aan de University of Pennsylvania Jeremy Siegel, doet onderzoek naar dit onderwerp.

In zijn boek ‘Stocks for the long run’, uitgeroepen tot bestseller door de New York Times, kijkt Siegel naar de prestatie van aandelen tussen 1802 en 1997, het jaar van publicatie.

Zijn vondsten zijn verbazingwekkend: Ondanks de dagelijkse volatiliteit (bewegelijkheid) die we allemaal voelen, zijn de rendementen van aandelen op de lange termijn opmerkelijk consistent.

Hij vat zijn bevindingen op de volgende manier samen:

verschillende beleggingscategorien over de lange termijn met rendementen

“Ondanks buitengewone veranderingen in de economische, sociale en politieke milieus gedurende de afgelopen twee eeuwen, hebben aandelen tussen de 6.6 en 7.2 procent per jaar opgebracht na inflatie in alle belangrijke subperiodes.

De kronkels in de lijn die de aandelenopbrengst vertegenwoordigt staan voor de bull- en bearmarkten (opgaande en neergaande beurzen) waar de aandelen mee te maken hebben gehad door de jaren heen.

Het lange-termijn-perspectief heeft een enorme impact op de manier waarop men tegen het risico van aandelen aankijkt. De fluctuaties op korte termijn, die zo groot lijken voor beleggers, hebben weinig invloed op de vermogensgroei op de lange termijn.” 

Zijn laatste zin verdient herhaling:

“De fluctuaties op korte termijn, die zo groot lijken voor beleggers, hebben weinig invloed op de vermogenstoename op de lange termijn.” 

Siegel kwam erachter dat, in nagenoeg iedere periode, aandelen zo’n 7% opleverden na inflatie.

Daarom is het zo belangrijk om vermogensbeheerders met elkaar te vergelijken, zodat je het rendement krijgt wat je verdient.

De Amerikaans Burgeroorlog, de twee grote Wereldoorlogen en zelfs de Grote Depressie (de tweede zwarte verticale lijn) zijn slechts kleine haperingen wanneer je ze vergelijkt met de algemene stijgende trend.

Dit patroon herhaalt zichzelf in andere landen, inclusief de landen die catastrofale ineenstortingen hebben meegemaakt.

De Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld, resulteerde in een waardeverlies van 90% voor Duitse aandelen … maar dit was in 1958 al volledig rechtgetrokken, door een gemiddelde jaarlijkse waardestijging van 30% tussen 1948 en 1960.

Van daaruit werden nieuwe recordhoogtes bereikt.

Gerekend over een lange tijdsperiode, is er sprake van een gemiddeld reëel rendement van 6.6% … een getal dat op dit moment nog steeds behaald wordt.

Hetzelfde geldt voor Japan, het Verenigd Koninkrijk en alle andere markten die Siegel heeft bestudeerd: Volatiliteit (beweeglijkheid) op de korte termijn, maar winst op de lange termijn.

Geloof niet alles wat er geschreven wordt

De reden dat we niet veel horen over de kracht van lange-termijn-beleggingen (en de waarheid over de nutteloze in- en uitstappen (lees aan- en verkopen), is het feit dat lange-termijn-beleggingen vrij oninteressant kunnen zijn.

De financiële media gedijt bij het aanzetten tot paniek en grote delen van de financiële sector maken pas winst als jij actie onderneemt.

Grote gebeurtenissen verkopen meer kranten en veel handelsactiviteiten leiden tot meer commissie voor online brokers.

De enige mensen die geen geld verdienen met al deze activiteiten zijn de beleggers zelf, omdat we simpelweg niet in de toekomst kunnen kijken.

Daarom is het belangrijk om je beleggingsdoelstellingen op je vermogen af te stemmen om het juiste rendement te behalen wat past bij jouw situatie.

Het is moeilijk om geconfronteerd te worden met een grote marktcorrectie en je – ondanks grote verliezen en behoorlijke emoties staande te houden – en aan je eigen plan vast te houden.

Na de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen van 2016, zijn veel van onze klanten terughoudend geweest met nieuwe stortingen.

Sommige beleggers zijn nog steeds aan het wachten op “het juiste instapmoment”.

De meeste beleggers hebben geprofiteerd van stijgende markten. Echter, het verschil tussen de beste en slechtste vermogensbeheerder in 2017 was 12,7% in een vergelijkbaar profiel. Zorg daarom dat je bij de juiste partij zit, dit is de enige manier om onder aan de streep het juiste rendement over te houden. Doe onze gratis portefeuille scan.

Hetzelfde gebeurde tijdens de crisis in Griekenland en heeft men flinke rendementen misgelopen tijdens het herstel.

Dus als je regelmatig belegt, je verliezen accepteert en je aandelen en obligatie portefeuille aanvult, zul je uiteindelijk op verschillende manieren profiteren van marktcorrecties.

Het zal niet makkelijk zijn, maar op de lange termijn zal het de moeite waard zijn.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>