Niet deugende reclamecampagne Alex vermogensbeheer mogelijk beboet door AFM

AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft het voornemen om twee boetes op te leggen voor de mogelijk niet-deugende reclame die door Alex Vermogensbeheer, onderdeel van Binckbank, is gemaakt. Een van de boetes is voor het verspreiden van ‘niet duidelijke of misleidende informatie’ in de reclamespotjes voor Alex. De tweede boete is voor het te laat met het melden van een aantal transacties aan de Autoriteit Financiële Markten.

Reclame Code Commissie ontvang al eerder klachten over misleidende reclame van Alex.

Dit meldt BinckBank in een persbericht. De beleggersbank is hiervan vrijdag door AFM op de hoogte gesteld.

Het is belangrijk om te vermelden dat het voornemens zijn van de AFM om een boete te geven maar deze zijn nog niet daadwerkelijk toegekend. De beleggersbank Binck is nu bezig met uitleg te geven aan de toezichthouder de AFM. Op basis daarvan neemt de toezichthouder een beslissing.

Misleidende informatie

Het is niet duidelijk voor welke boodschap Alex mogelijk wordt beboet maar het gaat om de periode van 8 september 2012 tot 26 augustus 2014. In de reclamespotjes werd beloofd om ‘even uit te stappen als het tegenzit’ en kregen particuliere beleggers mooie historische rendementen te zien, terwijl het automatische handelssysteem van de vermogensbeheerder in de tweede helft van 2014 tegen flinke verliezen opliep.

In 2014 bleven de prestaties enorm achter bij de benchmark van Alex die zich wel positief ontwikkelde. Er werd destijds onderzoek gedaan naar de ervaringen van klanten van Alex door beleggersbelangen middels een enquête. Door de achtergebleven prestaties kwamen er al eerder klachten binnen van klanten die wilde opstappen bij de vermogensbeheerder.

Volgens de jaarberichten over Q3 2014 daalde het beheerd vermogen met 10%.

In Q3 van 2015 leek de uitstroom bij Alex te minderen, zo bleek uit de derdekwartaalcijfers van Binck. Het afgelopen kwartaal haalden beleggers in totaal circa 25 miljoen weg bij Alex.

Vergelijk Alex Vermogensbeheer met andere partijen.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>