Het marketingbeleid van de meeste grootbanken is goed en slim opgezet. Op hele jonge leeftijd komen we al in aanraking met de huisbank. De enveloppen met daarin de afschriften van de tot dan opgebouwde spaarrente maakt een kind op jonge leeftijd al zielsgelukkig.

Als kind reken je jezelf namelijk al rijk!

Het logo van de bank begint bekend te raken en als kind begin je al een vertrouwd gevoel op te bouwen bij de huisbank. Alles draait namelijk om vertrouwen. Wat een bank zich maar al te goed beseft.

Hoe jonger de bank een klant aan zich weet te binden, hoe beter. Klinkt logisch want zo werken marktingactiviteiten!

Bekijk ook de tips over kosten bij vermogensbeheer.

Alles onder één dak?

De spaarrekening is geopend en op termijn volgen er meeste wel andere producten. Je gaat studeren: Studentenrekening? Je begint volwassen te worden en koopt een eerste eigen woning: Startershypotheek? Laten we nu net een inboedel en opstalverzekering nodig hebben.

Ach, doe die aansprakelijkheidsverzekering er ook maar bij. Lekker gemakkelijk alles onder één dak.

Voor dat we het weten, hebben we meer met de huisbank te maken dan je achteraf in sommige gevallen zou willen. Zo gaat het vaak ook met het onderbrengen van de beleggingen bij de huisbank.

Ik hoor u denken, daar is toch niks mis mee? Of misschien toch wel…

Onderzoek en vergelijk meerdere vermogensbeheerders voordat u een definitieve keuze maakt. De rendementen van partijen zoals o.a. Alex, Mees Pierson, Gilissen lopen aardig uiteen.

Ontdek welke vermogensbeheerpartij het beste bij u past!

Banken verdienen geld door door hun eigen huisfondsen en producten aan te bieden. Meestal beleggingsfondsen die door de bank zelf worden uitgegeven en beheerd. Hier hoeft niks mis mee te zijn, als u maar goed op de hoogte bent van het verdienmodel.

Dit kan een aardig lucratieve business zijn, zeker aangezien banken tussen de 3 en de 5 procent verdienen op het in hun huisfonds beheerde vermogen. Dat zijn kosten die aardig kunnen oplopen en tegelijkertijd gemiste rendementen voor u.

Gelukkig zien we de laatste jaren grote veranderingen plaatsvinden onder meer door de komst van de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Goede en slechte beleggingsfondsen

Nu heeft u ook een verklaring waarom veel beleggingsfondsen slechter presteren dan de eigen index. Namelijk de hoogte van de kosten die een belangrijke factor hebben op het eindresultaat.

Er zijn gelukkig ook goede huisfondsen. U mag dus verwachten dat uw accountmanager verder kijkt dan de grenzen van de eigen bank. U betaalt immers een forse vergoeding voor het beheer van uw vermogen.

Helaas zijn er in Nederland nog steeds honderdduizenden portefeuilles die enkel en alleen uit huisfondsen van de eigen bank bestaan. Om treurig van te worden, ze renderen in veel gevallen ondermaats of uitermate slecht.

Terwijl het zo simpel kan zijn. Als u in een bepaalde deelmarkt wilt beleggen, dan moet uw adviseur u het fonds adviseren dat de beste resultaten behaalt in dat segment. De vraag of het gaat om een Franse bank of een Zwitserse vermogensbeheerder is niet relevant.

Let op de kosten en de verborgen kosten bij uw beleggingen

We kunnen het maar niet vaak genoeg herhalen. Let op de kosten en de verborgen kosten bij beleggingsfondsen. Beleggen is een samenspel van een aantal factoren waarbij kosten een direct effect hebben op het rendement.

Ondanks dat u altijd goed wordt geholpen door uw huisbank is het verstandig kritisch te blijven. Word geen slachtoffer van dubbele belangen en houd uw adviseur en de geselecteerde beleggingen in de gaten.

Tip: Mocht u vraagtekens hebben bij uw huidige effectenportefeuille, maak dan gratis gebruik van de vermogensscan. Hier wordt voor u inzichtelijk gemaakt of u op de juiste weg bent.