Controleer uw vermogensbeheerder!

We zijn altijd op zoek naar beleggingen met het beste resultaat. Het resultaat is immers hetgeen waarvoor we beleggen. Echter, wordt het niet eens tijd om de kwaliteit en het resultaat van de beleggingen van uw vermogensbeheerder kritisch onder de loep te nemen?

Download ons gratis E-book over het selecteren van de juiste vermogensbeheerder.

Naamsbekendheid, een chique pand en een keurige vermogensbeheerder

Het lijkt voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is onze ervaring als we kijken naar beleggers die daadwerkelijk een stap durven te zetten van hun huidige vermogensbeheerder naar de gevoelsmatig ‘onbekende partij’. Het draait allemaal om vertrouwen en een goede vermogensbeheerder.

Afscheid nemen van uw vermogensbeheerder blijkt aan te voelen als vreemdgaan. U stapt buiten uw ‘comfort zone’ en daar komen de meeste mensen liever niet.

“Ik heb mijn vermogen keurig belegd staan bij mijn gedegen bank, in keurige huisfondsen, op advies van mijn keurige beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.”

Dit is meestal precies waar het probleem ligt. Men gaat ervan uit dat de kwaliteit goed is vanwege de naamsbekendheid, het chique pand en de keurige vermogensbeheerder die netjes één keer in de zoveel tijd contact opneemt.

De meeste beleggers brengen liever al hun financiële zaken onder bij dezelfde huisbank of vermogensbeheerder, zodat men er zo min mogelijk naar om hoeft te kijken. Het voelt uiterst vervelend en ongemakkelijk om continu te moeten opletten en geconfronteerd te worden met ondermaatse prestaties.

“Onzin”, zegt u misschien. U herkent zich niet in het bovenstaande verhaal, of misschien toch stiekem wel?

Hoe staat het met de resultaten en kwaliteit van uw vermogensbeheerder?

Vaak is het zo dat de vermogensbeheerder of beleggingsadviseur in de praktijk een dienstverlener die vooral zichzelf een dienst bewijst. U hoeft de kranten er maar op na te slaan en de vervelende financiële bijsmaak komt snel weer omhoog. Van bewust misleidende koopadviezen bij gerenommeerde financiële instellingen tot ernstige beleggingsfouten bij beleggingsfondsen.

“Zie je wel, ik heb het toch gezegd. Ze zijn ook allemaal hetzelfde die vermogensbeheerders!”

Ondanks onze toezichthouder, de AFM (Autoriteit Financiële Markten),  blijven er vermogensbeheerders aan het licht komen die zich in het grijze gebied begeven.

Dit uit zich bijvoorbeeld excessief handelen van effecten, dit is wettelijk verboden onder de naam ‘churning’: het frequent aan- en verkopen van effecten binnen de portefeuille. Churning wil zeggen dat de kosten voor transacties hoger zijn dan 4%. In onze ogen zouden ze niet hoger mogen zijn dan 1%. Of uw vermogensbeheerder moet iets heel speciaals bieden. Zo speciaal dat wij het nog niet tegen zijn gekomen.

Als we de verhalen moeten geloven blijken er nog steeds vermogensbeheerders met hele concrete targets te werken wat betreft provisie inkomsten. Uiterst onwenselijk, aangezien u in veel gevallen de rekening betaalt.

Onderzoek en vergelijk meerdere vermogensbeheerders voordat u een definitieve keuze maakt. De rendementen van partijen zoals o.a. Alex, Mees Pierson, Gilissen lopen aardig uiteen.

Een kritische en controlerende blik op uw vermogensbeheerder!

Het is vaak lastig om ondanks de persoonlijk band met uw vermogensbeheerder en gebrek aan kennis toch kritisch te blijven. Wij spreken uit ervaring als we zeggen dat het zeer verstandig is om uw vermogensbeheerder regelmatig te blijven controleren.

Neem een partij in de hand die uw belangen behartigen in een gesprek met uw beheerder, om gebrek aan kennis aan te vullen en dubbele belangen te kunnen constateren. Het gebeurt helaas vaker dan u denkt.

Wilt u ondersteund worden bij het periodiek evalueren van uw effectenportefeuille of vindt u het prettig als er iemand over uw schouder mee kijkt? Neem dan eens contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Waarom spreiding werkt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>