Stekker uit Alex Vermogensbeheer?

BinckBank eventueel verder zonder vermogensbeheerder Alex

Na jarenlange tegenvallende resultaten slaan de twijfels toe bij Binckbank over het wel/niet behouden van Alex Vermogensbeheer. Binckbank is zelfs al druk bezig met het testen van een nieuw concept in België.

Met het nieuwe concept, Laten Beleggen, dat Binck vorig jaar in België lanceerde hoopt men hetzelfde succes te bereiken als dat met Alex werd bereikt in Nederland. Binnen afzienbare tijd had Alex 2,5 miljard ‘Assets Under Management. Als Laten Beleggen goed loopt in België wordt het concept naar Nederland gehaald zegt CEO Vincent Germyns. Vervolgens wordt bekeken hoe er met Alex Vermogensbeheer wordt omgegaan.

Meerdere concepten

Dat vermogensbeheer vaak meer marketing is dan het rendement van cliënten voorop te stellen blijkt maar weer eens uit de woorden van Germyns in de Telegraaf van vanochtend. “We overwegen klanten meerdere proposities aan te bieden, de naam Alex kan daarbij sneuvelen”. 

Alex werd in 2008 populair omdat een positief rendement werd behaald terwijl de beurzen met meer dan 40% onderuit gingen. Hierdoor hebben ze jaren lang een beter gemiddeld rendement gehad dan de markt. Het model heeft daarna volgens mij nooit naar behoren gewerkt waardoor de prestaties flink achterbleven bij de rest van de markt.

Tegenvallende prestaties

De naam Alex is de laatste jaren vaak negatief in het nieuws geweest door tegenvallende prestaties. Als klap op de vuurpijl heeft Alex een stevige boete van de AFM gehad wegens misleidende reclames. Alex adverteerde 2 jaar lang met rendementen die niet door klanten zijn behaald. Er voldeed slechts één portefeuille aan de specifieke kenmerken, terwijl de portefeuilles van echte klanten fors achterbleven op het rendement waarmee werd geadverteerd.  Lees hier meer over de misleidende reclamecampagne van Alex Vermogensbeheer

Alex t.o.v de markt

Hieronder zien we de prestaties van Alex in een zeer offensief (speculatief) profiel. Door de grafiek is het verschil ogenschijnlijk klein, toch bedraagt het verschil is in slechts 2 jaar tijd meer dan 8%. Reken maar uit hoeveel geld dat heeft gekost!

 

Bron: Telegraaf, Asset Measurement


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Waarom spreiding werkt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>