Vermogensbeheer vergelijken op ratio

Omdat wij vermogensbeheer vergelijken, wordt ons heel vaak gevraagd: wat is de beste vermogensbeheerder?

Zoals Maxima een aantal jaren geleden over de Nederlandse Identiteit zei dat deze niet bestaat, zo kunnen wij beamen dat de beste vermogensbeheerder niet bestaat.

Waar wij wel in geloven, is de beste vermogensbeheerder in úw geval.

Vermogensbeheer is meer dan alleen lage kosten en hoge rendementen halen. Een goede vermogensbeheerder kijkt naar uw situatie en tracht met die uitgangspunten een rendement te halen dat bij uw doelstelling past.

Als u start met € 250.000 en u wilt over 10 jaar uw hypotheek aflossen à €400.000 dan is het beoogd rendement circa 6%*. Een goede vermogensbeheerder stemt uw portefeuille hier op af en zorgt er voor dat u niet het risico loopt dat nodig is om 10% te halen.

Belangrijk bij het vergelijken van een fonds of vermogensbeheer!

Om de risico’s van uw vermogensbeheerder te kunnen beoordelen is er een aantal punten waar u op moet letten.

Kijk onder andere naar de:

Asset-Allocatie

De Asset-Allocatie bij vermogensbeheer bepaalt 90% van uw rendement. Kijk goed hoe uw vermogensbeheerder met de spreiding binnen de portefeuille omgaat. Niet alleen naar de verdeling over beleggings categorieën, landen en sectoren maar ook daar binnen. Wat zijn bijvoorbeeld de bandbreedtes? Kan men liquide gaan staan? En welk percentage?

Sharpe ratio

Als u een beleggingsfonds of vermogensbeheerder op rendement gaat vergelijken is het goed om naar de Sharpe ratio te kijken. De Sharpe ratio geeft de prestaties gecorrigeerd voor risico weer. Hoe hoger de Sharpe ratio, des te hoger de risico gecorrigeerde prestaties van een beleggingsfonds of vermogensbeheerder.

De beleggingsfondsen Robeco Hollands Bezit en het ING Dutchfund hebben beide als benchmark de AEX en hebben veel dezelfde posities in hun portefeuille.

Beide hebben een aanzienlijke underperformance t.o.v. de benchmark. Robeco -4,39 over 10 jaar geannualiseerd en ING – 5,33 geannualiseerd over dezelfde periode.

De Sharpe ratio bij Robeco is 0,42 en bij ING 0,35. Bij Robeco krijgt u dus een hogere vergoeding voor het genomen risico bij vergelijkbare uitgangspunten.

Naast Sharpe ratio kunt u ook onderzoek doen naar de standaarddeviatie.

Volatiliteit

De volatiliteit geeft de bewegelijkheid van de beleggingen aan. Dit kan erg belangrijk zijn als uw horizon wat korter is. Of als u rondloopt met het idee ooit nog eens een huisje in Frankrijk te kopen. Het kan best zijn dat 2 vermogensbeheerders in 10 jaar tijd hetzelfde rendement in een neutraal profiel hebben behaald, maar de weg er naar toe kan erg afwijken.

Als u rust zoekt en wakker ligt van een bewegelijke portefeuille is het noodzakelijk de volatiliteit zo laag mogelijk te houden.

Wat zijn de risico’s binnen uw portefeuille? Doe nu vrijblijvend de vermogensbeheer scan.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

Waarom spreiding werkt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>