asset allocatie bij vermogensbeheer

Diversificatie is een strategie om door middel van een spreiding over meerdere assets de risico’s te spreiden. Dit is de basis van elke beleggingsportefeuille. Het spreiden over meerdere assets kan de risico´s natuurlijk niet geheel wegnemen, maar het kan helpen bij het minimaliseren van uw totale risico en u beschermen tegen grote verliezen.

Maar hoe brengen we diversificatie in de praktijk? Iedereen vertelt ons hoe we onze investeringen, aandelen, obligaties, vastgoed, cash, grondstoffen en al het andere te spreiden. Dat klinkt logisch, maar niet veel mensen leggen uit hoe je het vervolgens aanpakt.

Het kopen van een indexfonds of ETF is dat gespreid genoeg? Welk percentage van elke asset moet men aanhouden? En wanneer herbalanceren we een portefeuille of doen we dat helemaal niet?

Wat we zeker weten is dat niet iedere verdeling bij elke beleggers zal passen. Elke belegger heeft zijn eigen beleggingsdoelstellingen, risicobereidheid, en beleggingshorizon. We weten ook dat alleen het kopen van een heleboel fondsen niet altijd de juiste spreiding heeft, met als gevolg dat fondsen elkaar overlappen.

Vandaar dat het goed is om de basis voor een goede spreiding van uw portefeuille, de verschillende vormen van asset allocatie te begrijpen: strategisch, tactisch en core-satellite strategie.

Meer weten over spreidingen? Klik hier om ons E-book gratis te downloaden.

Strategische Asset Allocatie

Het primaire doel van een strategische asset allocatie is het creëren van een beleggingsmix die de optimale balans tussen het verwachte risico en rendement van een lange termijn beleggingshorizon zal bieden. Als we geen specifieke strategie aanhouden binnen de huidige portefeuille, is de kans groot dat u ongemerkt een strategische asset allocatie aanhoudt.

Met deze manier van allocatie kiest de belegger voor verschillende fondsen en asset classes die hopelijk risico’s weet te minimaliseren. Dit is de meest voorkomende manier van allocatie, is waar een belegger een aandelenfonds koopt en dat compenseert met een bepaald percentage obligatiefondsen die geschikt is voor zijn leeftijd of risicoprofiel.

Het idee is dat je strategisch een deel van het risico van aandelen compenseert door enkele veilige beleggingen, zoals obligaties of liquiditeiten toe te voegen. Met deze mix en de bekende verwachte historische opbrengsten van elk type asset, verwacht u door de spreiding een succesvolle portefeuille te hebben gecreëerd.

Het blijkt dat veel mensen te kampen hebben met emotie bij het beleggen, daarom is het verstandig om een professionele vermogensbeheerder voor u aan het werk te laten.

Strategische asset allocatie is ook een verdeling die optimaal kan profiteren van regelmatige herbalancering. Aangezien u nu zorgt voor een optimale aandelen / obligatie mix en daarom het risico zo laag mogelijk probeert te houden middels spreding. Echter, u wilt minimaal een keer per jaar evenwicht aanbrengen in de portefeuille. Dit voorkomt uiteindelijke scheefgroei met betrekking tot uw doelstellingen.

Na verloop van tijd zullen ofwel de aandelen of obligaties beter presteren en maakt u een onder en overweging in die asset class. Door het herbalanceren van de portefeuille, zodat deze in lijn blijft met uw doelstelling, kan effectief zijn. Het gedeelte wat goed heeft gepresteerd wordt op een hoger niveau verkocht en het gedeelte wat achterblijft wordt op een lager niveau gekocht.

Tactische Asset Allocatie

Wilt u het winnen van een bepaalde benchmark? Dan moet u overgaan tot tactische asset allocatie. De belegger heeft een meer actieve benadering en probeert een portfolio samen te stellen in de assets, sectoren of individuele aandelen die de meeste kans op winst laten zien.

Tactische beleggers stellen een beleggingsmix samen waarmee wordt geprobeerd voordeel te halen uit de rendementsverwachting van beleggingscategorieën voor de korte termijn.

Maar tactische asset allocatie wil niet zeggen dat er alleen op zoek wordt gegaan naar de beste sectoren. Er wordt ook contrair belegd. En contrair gaat meestal tegen de stroom in daarom koopt men ondergewaardeerd aandelen, omdat niemand er aandacht aan besteedt. Dit zal er hopelijk toe leiden dat er meer beleggers zijn die terugkomen naar de aandelen die net aangekocht zijn en de prijs omhoog stuwt, waardoor het vervolgens voor een aanzienlijke winst verkocht kan worden.

Dit soort asset allocatie is een stuk risicovoller dan andere, omdat het een actieve benadering vereist. Iedereen kan op een of meerdere keren geluk hebben, maar vergeet niet dat zelfs de beste vermogensbeheerders in de wereld niet kan consequent de markt of benchmark weten te verslaan.

Deze strategie is meestal niet goed geschikt voor uw vermogen op de lange termijn zoals bijvoorbeeld pensioengeld. Maar als u wat speculatiever aan de slag wilt en uw vermogen dient geen specifieke doelstelling, dan kan dit een strategie zijn die een klein gedeelte van uw totale portefeuille beslaat.

Core-Satellite Asset Allocatie

Tot slot komen we bij de core-satellite asset allocatie strategie. Dit is een asset allocatie model, waarin op effectieve wijze passieve en actieve beleggingsstrategieën worden gecombineerd.

Ten eerste bevat het grootste gedeelte van de portefeuille aandelen, obligaties, of indexfondsen. Dit is de strategische component dat het risico moet minderen, dit beslaat zo´n 50-80% van uw totale portefeuille, ookwel de vaste basis.

Het resterende deel van uw portefeuille kan de Core-Sattelite allocatie bevatten waarin het tactische gedeelte kan worden gebruikt. Deze vaste basis beslaat het grootste gedeelte van de portefeuille waarin niet veel verandert in de loop der tijd. Met het tactische gedeelte kunt u op zoek naar de kansen in de markt om de pareltjes eruit te filteren.

Deze strategie zorgt ervoor dat met een actieve benadering heeft en kan proberen te profiteren van trends zonder het risico van uw gehele portefeuille op het spel te zetten. Deze strategie is ideaal voor degenen die meer betrokken bij hun investeringen willen zijn zonder volledig te hoeven vertrouwen op hun selectie succes.

Welke strategie is geschikt voor u?

Dit is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Er is geen goed of fout antwoord omdat dat afhangt van waar u zich prettig bij voelt en hoe actief u wilt zijn.

Wel is het verstandig als u er geen tijd en weinig verstand van heeft, dit spel te laten spelen door de echte professionals zoals een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder heeft geen last van emotie en is op rationele basis bezig met uw vermogen. Door een bepaalde strategie aan te houden zorgt u ervoor dat er uiteindelijk minder risico gelopen wordt.

Dit zal een hoop slapeloze nachten voorkomen en voor de lange termijn meer rendement opleveren.

Wilt u weten welke manier van beleggen goed bij u past? Zorg ervoor dat u de juiste vermogensbeheerder inschakelt die past bij uw wensen en eisen. Doe onze gratis vermogensbeheer scan en ontdek de verschillende mogelijkheden!

Daarnaast blijven we erbij dat de kosten die een vermogensbeheerder rekent belangrijker zijn dan de assetallocatie over een lange periode.