VUVB 008 – Hoe Kun Je Extra Rendement Behalen Met Je Vermogen Met Marc Vijver

Hoe Kun Je Extra Rendement Behalen Met Je Vermogen met Marc Vijver

In de 8e aflevering van de VUVB podcast gaan we in gesprek met Marc Vijver van Index People vermogensbeheer. Het gesprek gaat over of je extra rendement kunt halen met je vermogen door slim in te spelen op de beurs.

Kom erachter welke beheerder goed presteert en doe de vermogensbeheerscan.

In deze aflevering leer je:

 • Kun je extra rendement behalen met je vermogen?
 • Wat de definitie is van Alpha bij beleggen;
 • De reden dat een beleggingsplan zo belangrijk is;
 • Waarom volgens Marc Vijver een beleggingsfonds geen toegevoegde waarde heeft;
 • Waarom extra rendement halen meestal geen ‘skill’ is maar geluk;
 • 90% wat je aan rendement haalt komt door je vermogensplan;
 • Waarom lage kosten essentieel zijn bij vermogensbeheer;
 • Wat de toegevoegde waarde is van een vermogensbeheerder;
 • Hoe je belasting besparing kunt realiseren bij bijleggen;
 • Op welke manier ‘herbalanceer of rebalance’ je een portefeuille;
 • Hoe je als particuliere belegger bij veel transacties tegen hoge kosten kunt aanlopen;
 • Waar veel particuliere beleggers het risico vaak uit het oog verliezen;
 • Hoe kun je als particuliere belegger waken dat je geen verkeerde keuze maakt om teveel rendement na te streven;
 • Hoe kun je je vermogen het beste spreiden over de verschillende beleggingscategorieën;
 • Waarom het niet zinnig is om in obligaties te beleggen met negatieve rentes;
 • 3 belangrijke tips bij het laten beheren van je vermogen;
 • Grootste inzicht van Marc Vijver van Index People vermogensbeheer tijdens zijn werkzame leven;
 • Belangrijke tip voor het selecteren en het vertrouwen van een goede adviseur.

Genoemde links in deze aflevering:

Transcript VUVB podcastshow aflevering nummer 8: Hoe kun je extra rendement behalen met je vermogen?

Dit is de vuvb podcastshow met Maurice Flinterman aflevering nummer 8.

Welkom bij de VUVB podcastshow, waarin je luistert naar experts die je voorzien van de beste informatie, tips en tricks om het rendement op je vermogen te optimaliseren.

Vandaag gaan we in gesprek met Marc Vijver. Marc is als beleggingsexpert actief, zit in verschillende beleggingscommissies, staat pensioenfondsen bij en is oprichter van Index People vermogensbeheer. Met 27 jaar ervaring kent hij klappen van de zweep als geen ander. In dit gesprek gaan we het hebben over: kun je extra rendement halen op je vermogen met beleggen? En zo ja, hoe dan? Je krijgt het belangrijkste inzicht dat Marc heeft opgedaan in zijn werkzame leven plus een aantal andere hele belangrijke tips voor het efficiënt beheren (of laten beheren) van je vermogen zonder dat je daar al te veel geld aan kwijt bent. Ik wens je heel veel luisterplezier!

Maurice:
Goedendag Marc Vijver. Welkom.

Marc:
Dankjewel.

Hoe kun je extra rendement halen op je vermogen?

Maurice:
Vandaag – zoals ik al eerder heb aangegeven – gaan we het hebben over het onderwerp: extra rendement halen op je vermogen/met je vermogen. En dat is natuurlijk een onderwerp wat veel beleggers aanspreekt – want deze tijden waarin de beurs heel bewegelijk is – is het altijd lastig om rendement te behalen. Wat is wat jou betreft belangrijk om op te letten bij het behalen van extra rendement op je vermogen in de vorm van Alfa? Misschien kun je Alfa dan ook even toelichten.

Marc:
Ja. Alfa is ten opzichte van wat? Als het gaat om pure Alfa, dan ga je met hetzelfde risico meer rendement halen. Dit is gewoon een onbegaanbare weg. Het komt vooral neer op geluk. Je kunt natuurlijk op het juiste moment op de juiste plek zijn. Maar het probleem daarbij is – als het je lukt – dan denk je achteraf dat het door jezelf komt, dat het je eigen skills zijn. En dan slaat meestal de overmoed toe. Dus die Alfa halen is gewoon een onbegaanbare weg. Wat veel handiger is, is gewoon een beleid maken Een beleggingsplan maken en je daar aan houden.

Maurice:
Alfa halen is een onbegaanbare weg. Daar is natuurlijk veel discussie over. Dat is met name de discussie: actief versus passief. Die hebben we al meerder keren in deze podcast ter sprake gebracht. Jij zegt Alfa is een onbegaanbare weg. Er zijn natuurlijk heel wat vermogensbeheerders in de actieve wereld die daar heel anders over denken.

Marc:
Ja, als je boterham daarvan af hangt, dan geloof je het wel. Ze zeggen ook weleens: mensen willen zich laten bedonderen. Maar het is een mathematische wet: je kunt niet met z’n allen bovengemiddeld zijn. Als je kijkt dat er op de wereld ongeveer 67.000 aandelenbeurzen beursgenoteerd zijn, of bedrijven beursgenoteerd. Maar er zijn 122.000 beleggingsfondsen. Die zitten niet allemaal in aandelen, maar de meeste wel. Daaraan zie je al dat het gewoon een compleet onbegaanbare weg is, om op het juiste moment het juiste fonds te kiezen. Ze rekenen allemaal kosten en die kosten gaan gewoon van het rendement af.

Zijn er beleggingsfondsen die over de lange termijn beter presteren dan de markt?

Maurice:
Is er dan niet ook een groep beleggingsfondsen die het wel lukt over een lange termijn?

Marc:
Natuurlijk, maar voor elke euro die ergens extra verdiend wordt, levert iemand anders die euro ergens anders in op hetzelfde moment. De fout die de meeste beleggers maken, zij kijken naar het fonds die deed het vorig jaar goed deed en gaan dan daarin beleggen. Maar dat is meestal gewoon een toevalsproces dat je op de juiste plek op het juiste tijdstip was. Dat is vaker toeval dan een extra skill. Er zijn best wel beleggers met echte skills in de beleggingswereld, alleen dan heb je twee problemen. Eén is dat je vooraf de expert van de komende 10 jaar moet weten te selecteren. Nou, dat is al lastig zo niet onmogelijk. En het tweede probleem is dat die mensen zelf ook heel goed weten dat ze goed zijn – dat ze iets speciaals kunnen – en daar ook heel veel geld voor vragen. Het extra rendement dat ze misschien ook wel halen, gaat bijna volledig op aan hun beheerfee. Dus je betaalt hun voor het extra rendement en zelf blijf je het volledige risico zitten. Dat heeft uiteindelijk gewoon helemaal geen zin.

Hoe haal je extra rendement met je vermogen en waarom het beleggingsplan essentieel is

Maurice:
Ja, dus als we kijken naar het onderwerp: hoe haal je extra rendement met je vermogen? Dan zeg jij eigenlijk: het beleggingsplan vooraf opstellen is eigenlijk het allerbelangrijkste?

Marc:
Ja, als je kijkt naar het rendement dat je haalt over een bepaalde periode, dan komt dat voor meer dan 90% door je planning: waar beleg ik in? En niet door welk tijdstip en welke exacte titel. Of je nu aandeel A of B, of obligatie A of B, of op welk moment je dat koopt/verkoopt. Op de langere termijn gaat het daar helemaal niet over. Het gaat om hoeveel procent zit ik in aandelen? Dat zijn de beslissingen die ertoe doen. Dit is het plan dat je moet zien te maken voor jezelf. Wat is haalbaar voor mezelf voor de langere termijn? Dus niet dat het vermogen voor vandaag is, of morgen, of gisteren. Maar gewoon een lange termijn in de gaten houden en daar een lange termijn plan voor maken. Dat is het enige dat goed werkt.

Maurice:
Dus extra rendement behalen kun je eigenlijk alleen doen in de vorm van een plan en je daar aan vasthouden? En that’s it?

Marc:
Ja, je kunt het ook zo zien: de gemiddelde belegger maakt veel te veel kosten. Je kunt het ook beter doen dan gemiddeld. Dit is heel simpel: zo min mogelijk kosten maken.

Hoeveel mag een vermogensbeheerder aan kosten rekenen voor zijn dienstverlening?

Maurice:
Als je dan naar kosten kijkt met beleggen: Wat zijn wat jou betreft dan kosten die door de beugel kunnen of die je kwijt kunt zijn voor een dienstverlening als vermogensbeheer?

Marc:
Als het puur gaat om de dienstverlening: vermogensbeheer. Dan is het een beetje afhankelijk van wat voor type dienst je verlangt. Als je verwacht dat mensen bij je thuiskomen en allerlei dingen voor je gaan organiseren buiten het vermogensbeheer en allemaal fantastische rapportages komen toelichten. Dan is natuurlijk een hele kostbare dienstverlening. Maar de dienstverlening “an sich” als je die schaalbaar aanpakt – zoals we dat bij Index People doen – dan kan je vermogensbeheer al vanaf 0,2 a 0,3% per jaar aanbieden. Dit is dan puur de dienst vermogensbeheer waarin je de portefeuille samenstelt en op orde houdt. Je bespreekt met de relatie: is dit een passende portefeuille? Voel je je hier comfortabel bij? Hoe gaat het met je doelstellingen? Die kosten voor persoonlijke gesprekken lopen al heel snel op. De kosten die veel particulieren ongemerkt oplopen zijn koop-verkoopkosten (transacties). Deze transacties zie je niet terug. Maar ik zeg altijd: ga maar 3x per jaar je auto inruilen, dan weet je ook dat je geld kwijtraakt in de transactie. Bij aandelen of obligaties is dat niet anders en de bedragen zijn groter, maar de marges kleiner. Uiteindelijk loopt dat gewoon heel erg op.

Maurice:
Want hoe doen jullie dat dan? Jullie beleggen passief. Uiteindelijk huurt een particuliere belegger jullie in om het vermogen zo goed mogelijk te laten renderen. Maar ik kan me ook voorstellen als jullie een selectie maken – dat de klant denkt – waar ligt de toegevoegde waarde dan van zo’n indexpartij?

Waar ligt de toegevoegde waarde van een vermogensbeheerder die passief belegt?

Marc:
Ja, dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik zeg ook weleens: je kan prima zelf je gras maaien. Maar als jij de hele zomer weg bent – of je wil iets anders doen – dan wordt het toch niks in je tuin. Alles wat je instelt, moet je onderhouden en dat is een heel belangrijk punt. Dat onderhoud zich bijvoorbeeld in herbalanceringen. Het is ook in nieuwe beleggingsmogelijkheden die efficiënter of beter werken. Je hebt nu ook allerlei belasting optimalisaties doen, die je mogelijk een – 0,5% of meer per jaar – extra krijgt op die belegging. Dat zijn forse bedragen. Een particulier kan dat nauwelijks zelf doen. Een ander punt die wij zelf specifiek als vermogensbeheerder hebben is dat wij zaken doen met hele grote partijen, waar we volumes inkopen. Wij beleggen bij de partijen waar de pensioenfondsen ook hun geld onderbrengen en dat doen we in dezelfde versies. Wij kopen beleggingsfondsen die maar normaal gesproken alleen bereikbaar zijn voor verzekeraars en pensioenfondsen. Wij stoppen dat in een gezamenlijke poel voor particulieren. Een particulier kan dat zelf niet aankopen. Wij kopen die bovendien op de intrinsieke waarde, dus we hebben geen koop-verkoop-spread. We hebben geen last van brokers en beurskosten. Zo winnen we heel veel efficiency. Dat kan een particulier gewoonweg zelf niet doen. Dus alleen al daaraan verdient de klant onze beheerfee terug.

Maurice:
Ja, dus het is eigenlijk een methode, je automatiseert het min of meer. Je legt jezelf een discipline op die je als particuliere belegger vaak nalaat. Mensen kunnen natuurlijk heel makkelijk winst nemen en verkopen, maar herbalanceren kunnen en doen beleggers vaak niet. Als je dan achter bent gebleven qua prestaties, dan begin je achter de feiten aan te lopen. Het is dus een belangrijk aspect om je strategie te handhaven. Hoe doen jullie dat dan doorgaans? Want je ziet zeker dit jaar – 2016 – begon ontzettend bewegelijk. Er wordt voorspelt dat die bewegelijkheid alleen maar verder zal toenemen. Hoe herbalanceer je dan zo’n portefeuille, want daar zit per vermogensbeheerder ook wel veel verschil in.

Hoe herbalanceer je een beleggingsportefeuille in zeer turbulente marktomstandigheden?

Marc:
Wij hebben daar standaard regels voor. Wij hebben een continue monitor meedraaien die berekent wat de afwijkingen zijn per fondselement. Dus iemand heeft bijvoorbeeld 10 regels in zijn portefeuille, 10 regio’s of soorten aandelen en obligaties. Per regel mag je 10% afwijken van de weging zoals die had moeten zijn. Dus stel dat je voor 15% in fonds A zou moeten beleggen, dan mag je daar 15% van die 15 afwijken. Dat betekent dat de weging maximaal 17 ¼% mag zijn. Als het meer is dan dat, dan wordt daar een stukje afgehaald. Dat wordt geïnvesteerd in de andere beleggingen die achtergebleven zijn. En andersom ook.

Maurice:
Je had het er al over; dat als je vaak transacties doet – dus veel aan het kopen/verkopen doet – dat het dan ten koste gaat van het rendement. Als je in de praktijk gaat herbalanceren dat je kosten maakt in de portefeuille.

Gaat herbalanceren ten koste van het rendement van de beleggingsportefeuille?

Marc:
Het herbalanceren bij ons, dat doen wij op de intrinsieke waarde. Wij hebben geen last van koop-verkoop-spread daarin. Daar verlies je op zich geen geld aan. Maar als je inderdaad een kleine, particuliere portefeuille hebt die je wil gaan herbalanceren op die manier, dan loop je toch vaak flinke transactiekosten op als je daar niet goed op let. Dat bepaalt vervolgens ook je optimale manier van herbalanceren. Met welke omvang moet je dat gaan doen? De omvang per portefeuille hangt daarvan af. Maar wij hebben daar nogmaals geen last van omdat wij alle portefeuilles in één keer herbalanceren. Wij brengen in een keer alle transacties naar de markt en zeggen dan: als een particulier bij wijze van spreken voor 1000 euro in fonds A zit, dan kan het best wel zijn dat we in de herbalancering 2.5 miljoen euro van dat fonds verhandelen i.p.v. die 1000 euro. Dit doen we voor alle particulieren beleggers tegelijk.

Maurice:
En dan heb je maar één keer die transactiekosten?

Marc:
Nee, we hebben helemaal géén transactiekosten. Omdat wij niet via de beurs maar direct bij de bron handelen. Wij gaan naar de fabriek.

Maurice:
Kun je dat iets beter toelichten?

Hoe zorg je ervoor dat je geen transactiekosten hebt als je belegt in indexfondsen?

Marc:
Ja, je hebt beleggingsfondsen. Een beleggingspoule, dat is een indexpoule. Die bouwt niets anders dan een index na. Neem MSCI index bijvoorbeeld dat is een soort beleggingsfabriek die overal lokaal in die landen even simpel gezegd de AEX-index per land koopt. Dat beleggingsfonds kun je kopen en verkopen, dus daarmee koop je feitelijk de index. Nou, dan kun je die op verschillende manieren kopen en verkopen. Je kunt op verschillende manieren naar de fabriek zelf. Diegene die dat managed – de manager – daar kun je direct aan verkopen. Er is ook een fondsvariant, dat heet meestal een ‘tracker’ of een ander beleggingsfonds en die is op de beurs verhandelbaar. Deze heeft een zwevende koers t.o.v. de intrinsieke waarde. Als je koopt of verkoopt dan ga je qua waarde een 0,5 tot 1% toegeven. Omdat wij direct bij de bron zaken doen, schrijven wij gewoon in op dat fonds. Wij zeggen: hier heb je 1 miljoen en we willen dat en dat fonds. Dan krijgen wij exact voor 1 miljoen participaties in dat fonds en dat gaan zonder transactiekosten. Dat is dus afwijkend van de manier waarop bijvoorbeeld een particulier of een gemiddelde vermogensbeheerder handelt.

Maurice:
Daar zit dus wat jou betreft ook de toegevoegde waarde als vermogensbeheerder in?

De toegevoegde waarde van een vermogensbeheerder t.o.v. een particuliere doe-het-zelf-belegger

Marc:
Ja, daar zit een groot voordeel in. Hoe meer je handelt, hoe meer geld het kost. Uiteindelijk moet je die transacties zien te minimaliseren. Herbalanceren is belangrijk maar dat moet je niet elke dag doen. We hebben simper gezegd afwijkingen van 10% a 15% bandbreedte en daar buiten gaan we gewoon herbalanceren.

Maurice:
Marc, als we even teruggaan naar de basis. Je gaf net aan: extra rendement is bijna niet te halen. Als je kijkt naar de markt blijkt het lastig om extra rendement te halen zonder het risico uit het oog te verliezen . Wat zie jij in de praktijk nog meer fout gaan?

Wat zijn valkuilen van particuliere beleggers?

Marc:
Ja, absoluut. We zien gelukkig wat minder TINA-beleggers. De TINA-beleggers staat voor: ‘there is no alternative’. Mensen zeggen: sparen levert niks op, dus dan gaan we maar beleggen. Nou, ik vind dat een ontzettend slechte rede. Want als je je geld binnenkort nodig hebt of er van moet leven, dan moet je dus niet gaan beleggen. Er is een gedeelte van die beleggers die van spaargeld naar beleggingen gaan, omdat spaargeld niets oplevert. Deze mensen hadden al lang moeten beleggen. Die maken uiteindelijk een goede beslissing, omdat ze het lang niet nodig hebben. Maar er is ook een groep beleggers die eigenlijk helemaal niet kan beleggen omdat ze daar helemaal het geld niet voor hebben. Ze kunnen dat geld dan beter in takt houden. Die groep draait meestal uit op een deceptie, want die zijn risico’s aan het nemen met een korte termijn horizon, omdat sparen niets oplevert. Dat is een hele slechte raadgever. Wat je ook ziet, is dat bijv. beleggers steeds opschuiven in het risico. Ze hadden vroeger een keurige obligatieportefeuille met redelijk veilige obligaties. Dan zeggen ze toch: ja, ik wil toch 3% halen o.i.d. of 4%. Dan zie je ze opschuiven naar ‘high yield’ obligaties, maar dat heette vroeger junk bonds. Van de junk bonds weten we niet zeker of het terugbetaald wordt, de obligatie hoofdsom. Dus je ziet daarin dat mensen portefeuilles voorgeschoteld kregen van andere beheerders met het oog op een bepaald doelrendement die helemaal niet paste bij de klant. Als iemand van in de 80 jaar alleen in high yield obligaties belegt terwijl hij had gezegd dat hij aandelen te risico vindt. Dat kan je gewoon niet maken, maar je ziet het wel gebeuren.

Maurice:
Hoe kun je daar dan toch voor waken als particuliere belegger als het toch nog gebeurt in de markt? Sommige klanten die hebben natuurlijk ook een bepaalde rendementsdoelstelling waar ze aan moeten voldoen en wat ze willen behalen op de lange termijn. Wat is het alternatief?

Hoe behaal je een bepaalde rendementsdoelstelling als particuliere belegger?

Marc:
Er is geen alternatief. Als je naar beursgenoteerde beleggingen kijkt, dan heb je bijvoorbeeld op aandelen een premie boven de risicovrije rente die je krijgt als belegger. Je brengt risicodragend vermogen in, in een onderneming en dat wordt beloond met rendement. Het rendement ligt door de lange tijd ongeveer 3,5% boven de risicovrije rente. De risicovrije rente, die was bijvoorbeeld 25 jaar terug zo’n 8 a 9 %, maar die is nu nog maar 0,8% of zelfs lager. Die risicovrije rente is bijna 0. Aandelen renderen daardoor ook lager, dus je kunt wel hoog en laag springen van: “ik wil gewoon 7 a 8% rente in die aandelen hebben”. Maar dat is gewoon simpelweg niet mogelijk. Het past niet bij deze fase. Op obligaties geldt natuurlijk hetzelfde. Als de basisrente nog niet eens 1% is, dan kun je niet eisen dat je 3% op je obligaties gaat verdienen. Dat is gewoon niet mogelijk. Als mensen iets moeten verdienen of willen verdienen met beursgenoteerde beleggingen gaat dat gewoon niet. Wat je vaak ziet is dat mensen op zichzelf ook risicovolle beleggingen opzoeken buiten de beurs. Bijvoorbeeld in bedrijven gaan investeren of in allerlei platforms zoals crowdfunding, vastgoed natuurlijk – hele belangrijke op dit moment. Dit kunnen op zichzelf prima beleggingen zijn, maar ook die kunnen flink fluctueren en daar moet je wel tegen kunnen.

Maurice:
Als je het hebt over meerder platformen en risico, want dat is natuurlijk een heel belangrijk aspect bij beleggen. Veel beleggers zien dat risico vaak over het hoofd. Je ziet bijvoorbeeld ook dat vastgoed een alternatief is waar beleggers dan hun geld instoppen. Alleen het nadeel daarvan is dat het vermogen voor de lange termijn vast zit. Een bekende oneliner daarin is: leg niet al je eieren in één mandje. Spreid het zo breed mogelijk. Als je als vermogende particulier je vermogen zou beleggen, of aan het beleggen bent, hoe zou jij dat dan over de verschillende beleggingscategorieën verdelen?

Waarom risico spreiden van essentieel belang is en je je niet moet blindstaren op rendement

Marc:
Voor mij is het eigenlijk vrij simpel. Ik heb Index-People opgericht omdat ik zelf zo wilde beleggen zoals Index-People nu doet. Ik ben vanaf dag 1 klant bij het eigen bedrijf. Het bedrijf belegt mijn vermogen. Hoe wordt het dan belegd? Ik heb gezegd: ik wil lage kosten, brede spreiding – en een hele belangrijke voorwaarde – ik wil nooit dat er gegokt wordt met mijn geld. Ik wil ook nooit dat als ik een goede bekende van mij als klant heb, dat ik een nare verjaardag krijg, omdat ik iets fout heb gedaan. Wat wij zeggen: oké, we maken een bepaalde verdeling over de wereld en die verdeling staat vast. Het risicoprofiel staat ook vast. Zo beleggen wij onder alle omstandigheden hetzelfde: met een Brexit in aantocht of niet. Of met een schuldenplafond, zoals je vroeger een aantal keer had in de VS. Dat zal ook wel weer een keer komen. Met allerlei crisissen die er zo voor komen, gebeurt er helemaal niets met onze asset allocatie. Wij zeggen: “we kunnen niet voorspellen wat de koersbeweging gaat zij dus wij verdelen het op een vaste manier”. De klant weet van tevoren: oké, zo gebeurt het, zo wordt er geherbalanceerd in alle omstandigheden.

Maurice:
Ja, in een eerdere podcast heb ik het daar met Loege Schilder over gehad, van Care IS. Zij zeggen: je hebt obligaties en daar kun je weldegelijk een selectie op loslaten, want er zijn obligaties die op dit moment gewoon geen couponrente – of in ieder geval als je kijkt naar rendement eigenlijk niks overleveren. Zelf s zijn er obligaties die een negatief rendement geven. Hoe ga je daar dan mee om? Want Care IS zegt, daar maken wij wél een selectie in. Maar dat doen jullie dus niet?

Hoe kun je voorkomen dat je belegt in obligaties met een negatief rendement?

Marc:
Nou, ja en nee. Wij beleggen niet in obligaties die negatief renderen. Wij beleggen in een obligatiepoule die juist heel breed belegt. Zelfs over de hele wereld, maar dan hedgen we naar euro. Dus van de ECB rente depressie hebben wij gewoon minder last omdat wij ook in allerlei andere landen met hogere basisrentes beleggen, maar dan gehedged naar euro. Wij hebben een obligatieportefeuille die wel degelijk iets oplevert. Ik ben het met die andere meneer eens: daar kan nog wel een portefeuille bij. Ik had vanmiddag hier een vertegenwoordiger van een stichting op bezoek. Die vroeg: “kijk even naar mijn portefeuille”. Die heeft een portefeuille bij een bank en dat is voornamelijk opgebouwd uit obligaties en die obligaties renderen -0,4%. Dat is dus niet zinnig om aan te houden als portefeuille. Je ziet wel vaak portefeuilles die ooit zo zijn ingesteld en die nooit onderhouden worden, met als gevolg dat er negatieve rentestroom op is. Bovendien moeten daar nog kosten over betaald worden. Dat noemen we altijd: return free risk, dus wel risico en maar geen return.

Maurice:
Dus als ik jou goed begrijp, maak je daar dus wel degelijk actieve keuzes in het selectieproces.

Marc:
Nee, we maken geen actieve keuzes. Wij zoeken gewoon de beste oplossing. We gaan niet zeggen: nou, deze obligatie is te duur of te goedkoop. We gaan ervan uit dat alle obligaties goed geprijsd zijn, maar we maken geen actieve keuzes.

Maurice:
Maar dan kan het voor komen dat je zo ook een obligatie in je portefeuille hebt die op dat moment negatief rendement geeft.

Marc:
Nou, ik sluit het niet uit. Want elke klant heeft zo ongeveer 4000 obligaties in zijn portefeuille. Ik weet alleen wat de gemiddelde kredietwaardigheid is en de gemiddelde rente die daarover betaald wordt. Dus ik sluit niet uit dat er een enkele negatieve rentes tussen zullen zitten. Maar over-all kunnen we zeggen “de rente is zo en zo, de duratie is zo en zo, en de kwaliteit (kredietwaardigheid) is dubbel A van de obligaties”. Dan weet je waar je in belegt.

Maurice:
Helder. En Marc, in het begin begon je over dat het beleggingsplan, en dat de doelstelling als klant eigenlijk essentieel is voor een succesvolle belegger. Kun jij de drie belangrijke tips geven bij het opstellen van zo’n vermogensplan?

Drie belangrijke tips bij het opstellen van een beleggingsplan of vermogensplan

Marc:
Ja. Heel belangrijk volgens mij: het plan dat je zelf als noemde is het aller-aller-allerbelangrijkste. Maak een goed plan en houdt jezelf eraan. Als je dat zelf niet kan, stel iemand aan die dat wel kan. Ik zou persoonlijk alleen een plan bijstellen op vaste momenten in het jaar. Bijvoorbeeld 1 of 2 keer per jaar eens kijken, oké waar staan we en eventueel iets bijstellen. Heb je bijvoorbeeld je doelstelling al bijna gehaald of heb je nog andere doelstellingen, of is je situatie veranderd? Dit doe je een of twee keer per jaar en niet vaker. Niet als er bijvoorbeeld een Brexit is, dat je allerlei wijzingen gaat aanbrengen. Het tweede is ten aanzien van Alfa: let it go! Je risico’s en doelstellingen in de gaten houden is veel en veel belangrijker dan op de beurs proberen slimmer te zijn dan een ander. Het gaat gewoon niet lukken. Als derde punt: stap niet in mooie verhalen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Als je bijvoorbeeld de Homburg-obligaties even in herinnering roept, waar je 8 of 9% op betaald kreeg. Dit geld heb je ook niet terug gezien. Of een Shell die zegt: ja, we gaan het dividend nooit verlagen. Ja, dat kan niet met deze olieprijs. Die zijn geld aan het lenen om dividend te bepalen en dan voel je op je klompen aan als belegger dat, dat niet kan. Je kan vanwege dat dividend wel Shell in positie hebben, maar dat gaat dus op termijn niet werken. Al dat soort keuzes, neem afstand van die individuele keuze voor één individuele titel, of bedrijf of wat dan ook. Bekijk het gewoon als een algemeen plan. Het is eigenlijk heel simpel, beleggen. Je moet een plan maken en dat plan moet je zien te realiseren. Rendement is wat de markt je geeft voor het risicodragend vermogen en dat rendement is er altijd. Niet bij elk bedrijf, niet elke dag. Maar over tijd is het er altijd. Dat rendement kan altijd, vanwege de rentestand – wat hoger of wat lager zijn – of vanwege de economische groei. Maar beleggen is iets van de lange termijn, het gaat over cycli heen, het gaat over generaties heen. Zo zou je het moeten zien. Probeer het heel statisch te bekijken en probeer ver weg te blijven van “trading”. Met trading ga je geen geld verdienen, want dat is gewoon niet mogelijk.

Maurice:
Dat is denk ik de belangrijkste boodschap uit jouw verhaal vandaag.

Marc:
Ja, dat lijkt me wel ja. Het klinkt heel aantrekkelijk en het is ook een leuke hobby. Maar ik zeg altijd: hobby’s mogen geld kosten. De relaties tussen het aantal transacties en de hoogte van het resultaat is ijzersterk. Hoe meer transacties je doel, hoe slechter het resultaat. Dat geldt voor elke particuliere belegger.

Maurice:
Helder Marc. Naast tips zijn wij ook altijd heel erg benieuwd naar het inzicht, of een belangrijke levensles die jij in je werkzame leven tegen het lijf bent gelopen, die jouw wereld destijds volledig op zijn kop heeft gezet. Kun je die met ons delen?

Welke levensles heeft Marc Vijver zijn wereld volledig op zijn kop gezet?

Marc:
Die mijn wereld op zijn kop heeft gezet? Die zou ik zo niet direct weten. Maar wat wel een hele belangrijke voor mij is, waar ik heel veel aan gehad heb is: wees leergierig. Sta open voor andere inzichten en ga niet op stokpaardjes zitten:  “ik doe het altijd zo’/dit werkt altijd”. Ik ben nu in het jaar 27 van mijn werkzame leven in effecten. Dat is best al heel lang en ik leer nog bijna elke week – of elke dag nog wel – wat bij. Ik ben ook nog steeds een van de weinige ‘oud market makers’ die nog steeds succesvol in de branche werkzaam is. Ik ben pensioenfonds-bestuurder, ik adviseer beleggingscommissie en daar ben ik actief in. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen en dat is wel omdat ik leergierig ben. Dus sta open voor inzichten zou ik zeggen. Maar ik zou zo niet weten wat mijn wereld op zijn kop gezet heeft.

Maurice:
Je bent 27 jaar werkzaam zeg je. Je hebt een belangrijke taak in het adviseren van ook grotere partijen zoals pensioenfondsen. Wat zijn dan de belangrijkste tips die je aan zo’n partij altijd weer meegeeft of die je altijd voorbij ziet komen?

Belangrijke tips aan professionele beleggers zoals pensioenfondsen

Marc:
Ook voor pensioenfondsen geldt dat ze onvoldoende inzicht hebben in wat er eigenlijk daaronder feitelijk gebeurt. Ze laten hun oor teveel hangen op adviseurs wat mij betreft. Die adviseurs hebben vaak een andere doelstelling dan uiteindelijk de mensen die aangesloten zijn bij een pensioenfonds.; namelijk gewoon een goed pensioen. Het is vaak een soort circus wat er omheen hangt, wat zichzelf in stand houdt. Dat zie je bij banken, dat zie je bij beleggingsfondsen, dat zie je bij allerlei anderen. Wij hebben altijd de less-is-more-bril op. Als het niet echt nodig is, moeten we het niet doen. Er zijn heel veel partijen die afhankelijk zijn van dingen wél doen, omdat het geld oplevert. Er is veel meer te adviseren of meer te consulten, of te controleren of wat dan ook. Er zijn allerlei partijen afhankelijk van dat soort werkzaamheden en zo zullen ze ook nooit adviseren om het simpeler te maken. Ik denk dat dat best mag veranderen. Dus die tegenstelling, die belangentegenstelling die is er nog steeds op heel veel vlakken. Dat geldt ook in hoge mate voor particulieren. Er zijn heel veel partijen die beleggers willen doen laten geloven dat zij de ‘geheime saus’ hebben uitgevonden waardoor je gewoon geld kan creëren en dat je moet mee doen met ze. Maar het zijn allemaal verhalen. Het is allemaal tijdelijk.

Maurice:
En daar kom je dan als belegger later pas achter…

Marc:
Ja, daar kom je later pas achter. Heel veel klanten bij ons die bij ons beleggen die hebben al een aantal keer hun neus gestoten en die hebben heel veel leergeld betaald.

Maurice:
Dan de laatste tip die je eigenlijk geeft en die kun je weer terugbrengen tot kosten. Houd de kosten laag en breng zoveel mogelijk spreiding aan.

Marc:
Ja, kosten zijn negatieve inkomsten; Negatieve beleggingsresultaten. Zie het zo maar. Als je het gewoon efficiënt inricht, pluk je de vruchten. Wij kunnen dat efficiënter dan een gemiddelde particulier het zelf kan doen. Bovendien een stuk professioneler en met nul werk in feite. De particulier neemt een of twee keer per jaar contact op met ons en spreekt het dan door. Dat is alles. Het is een stuk professioneler en een stuk beter dan hij zelf kan doen met minder moeite, en dat helpt gewoon voor de resultaten.

Maurice:
Ja, waardoor je het ook op afstand kan houden en kan doen wat je leuk vindt.

Marc:
Ja, precies. Uiteindelijk is vermogen bedoeld om vrijheid van keuze te hebben. Of je wel of niet heel veel tijd erin investeert; of je wel of niet op vakantie gaat. Dat is het gevolg van het hebben van vermogen, dat je keuzen kan maken. Wat je vaak ziet is dat vermogen ook heel vaak bij mensen die veel vermogen hebben, dat het vermogen echt een last is. Omdat ze dus -simpel gezegd – wel op hun klompen aanvoelen dat er heel veel mensen op het vermogen uit zijn. Dat ze niemand kunnen vertrouwen en het alleen maar moeilijk is om het goed te regelen omdat ze het vaak niet snappen. Wij werken bijvoorbeeld ook voor family-offices en wij leiden daarin ook familieleden op. Wij gaan ze bijpraten over hoe dat dan precies werkt, waar je op moet letten als je in gesprek bent met een andere beleggingsinstelling, of bank. Welke vragen moet je eigenlijk stellen? Waar moet je op letten e.d. dat zijn belangrijke dingen.

Maurice:
Eigenlijk hetzelfde wat wij daarin doen bij vermogende particulieren.

Marc:
Ja, dat raakt heel erg jullie dienstverlening die heel waardevol is denk ik voor heel veel mensen.

Maurice:
Het is denk ik een lastige en dan sluiten we daarmee af, anders wordt het denk ik een beetje te lang. Het is natuurlijk heel erg moeilijk; je geeft net al aan ik ben zelf adviseur – bij grotere partijen zoals family-offices leiden wij mensen op – dan moeten ze er ook maar vanuit gaan dan jij wel degene bent die het beste met ze voor heeft. Dat is altijd heel lastig om dat boven water te halen voor de vermogende particuliere beleggers. Omdat je daar denk ik alleen achter komt op de lange termijn. Heb je daar nog goede tips voor om daar een selectie in te maken?

Hoe kan een vermogende particulier boven water halen of een adviseur het beste met hem voor heeft?

Marc:
Ik zou allereerst de instelling bekijken waarvoor de persoon werkt met wie je in zee wilt gaan en wat het verdienmodel is. Wat is nou het belang van deze persoon bij deze instelling? Wanneer gaat hij meer verdienen en wanneer gaat hij minder verdienen, wanneer wordt hij ontslagen? Als je dat goed in beeld hebt, dan weet je al heel veel meer over de uiteindelijke intenties. Dan is het natuurlijk ook nog de persoonlijkheid een hele belangrijke factor. Als ik vraag aan klanten: waarom ben je klant bij ons geworden? Dan zeggen ze meestal: ik ben bij jullie op kantoor geweest en het gaf een goed gevoel. Daarnaast spelen natuurlijk kostenaspecten e.d. wel degelijk een rol. Maar het is ook heel vaak een persoonlijk verhaal. Eigenlijk komt het erop neer dat je vertelt aan mensen: waarom doe je wat je doet en als het over mij gaat. Aan mij werd destijds door de Nederlandse banken gevraagd – toen ik pensioenbestuurder werd – “je doet dit niet voor het geld… waarom doe je dit”? Toen zei ik: “het is eigenlijk heel eenvoudig want dit pensioenfonds vroeg mij om te solliciteren. En ik zie dat ze bij het pensioenfonds iemand nodig hebben met kennis van zaken zoals ik en iemand moet het doen. En dat zegt eigenlijk alles. Ik doe het een aantal jaar en dan is de volgende weer aan de beurt.

Maurice:
En voorkom inderdaad dat je in de mooie verhalen trapt van iemand die dus niet het beste met je voor heeft, want helaas lopen die er ook nog genoeg rond in deze markt.

Marc:
Ja, absoluut. Naast jullie klanten en jullie dienstverlening kan ik ook iedereen die deze podcast luistert zeggen: Als je er eens over wilt spreken of wilt overleggen hoe je deze kwestie moet aanpakken, bel gerust.

Maurice:
Bel gerust. Dan kom je in ieder geval weer een stapje verder daarin.

Marc:
Ja, precies.

Maurice:
Leuk Marc! Hele zinvolle tips. Het gesprek ging toch weer even de andere kant op dan ik van tevoren had gedacht. Maar goed, dat is juist leuk. Daar komen de mooiste gesprekken uit. In ieder geval hartstikke bedankt voor je tijd.

Marc:
Heel graag gedaan.

Maurice:
En wellicht tot een later moment.

Maurice:
Dat is goed, dankjewel!
Dag Maurice, fijne dag!

Bedankt voor het luisteren naar onze podcast met in dit geval Marc Vijver van Index People. Ik nodig je uit – als jij problemen hebt of je wilt meer weten over je beleggingsportefeuille die je op dit moment hebt – ga dan naar onze website: www.vuvb.nl/beleggen

Daar kun je je informatie achterlaten en kunnen we samen eens naar jouw situatie kijken. En ook wat we in dit gesprek hebben besloten toelichten; waarom wij van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw situatie.

Heb je een vraag aan Marc Vijver? Dan kan dat natuurlijk ook. Onderaan op onze website zal ik een link neerzetten naar zijn website waarin jij eventueel in gesprek kan gaan over eveneens je beleggingsportefeuille.

Ik hoop dat je de volgende keer er weer bij bent. Tot dan!


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>