Een exchange-traded fund (afgekort ETF), ook wel een indextracker genoemd, is een mandje van beleggingen dat wordt verhandeld op de beurs. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende marktindex, zoals bijvoorbeeld de AEX-index.

Video-uitleg ETF

Hier leest u meer over actief en passief beleggen.

ETF markt wereldwijd

In de praktijk merken wij dat ETFs in Nederland opkomend zijn maar dat het lang niet zo erg leeft als in andere landen.

Voor uw beeldvorming heeft Amerika eind 2013 zo’n 1,7 triljoen belegd in de ETF industrie en is daarmee het grootste ETF land van de wereld.

Verschil tussen indextrackers en beleggingsfondsen

Het grootste verschil met een beleggingsfonds (welke door middel van een actief beleid beheerd wordt door de fondsmanager aan het roer en zich op een bepaalde index richt en deze probeert te verslaan) is dat een ETF een marktindex 1 op 1 dupliceert zonder een actieve manager.

Bij vermogensbeheer is het eveneens belangrijk om te letten of er een actieve of passieve strategie wordt gehanteerd qua beleggen. In de praktijk blijken dit grote verschillen met zich mee te brengen.

Omdat de ETF de marktindex 1 op 1 kopieert, heeft men geen fondsmanager nodig en wordt het passief beheerd waardoor het product lage kosten heeft.

Stel u wilt in de AEX-index beleggen, dan koopt u een ETF die de Amsterdamse index repliceert. Wanneer de AEX stijgt, neemt de ETF in waarde toe en vice versa. Het rendement dat u behaalt is gelijk aan de AEX-index minus de kosten voor de indextracker.

Met een indextracker kun je nooit een index verslaan vanwege de kosten in het product behalve als er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van o.a. security lending.

Geschiedenis van de ETFs

De eerste ETFs ontstonden in de Verenigde Staten in de jaren tachtig en begin jaren negentig en hun populariteit in beleggingsland is sindsdien geëxplodeerd. Institutionele en particuliere beleggers investeren inmiddels miljarden euro’s in ETFs.

Spreiding

ETFs bieden beleggers net als beleggingsfondsen een ultiem diversificatie (spreidings-) middel: Er wordt direct belegd in een volledige markt in plaats van individuele aandelen te kopen.

Een belegger kan zelf de hoeveelheid bepalen welke worden aangekocht. ETFs stellen geen eisen aan de inleg wat betekent dat beleggers van een bepaald ETF één aandeel kunnen kopen of heel veel.

Voordelen van een ETFs:

  1. De kosten zijn zeer laag. Zelfs lager dan traditionele indexfondsen. ETFs zijn in het algemeen goedkoper omdat er geen fondsmanager actief bij betrokken is die ook betaald moet worden
  2. Het biedt (de kleinere) beleggers ruime spreiding met lagere bedragen
  3. Het is een specialisatiemiddel: Er kan direct belegd worden in de meest onbekende en wonderlijke sectoren
  4. Het biedt toegang tot een breed scala aan effecten inclusief obligaties, grondstoffen en valuta
  5. Liquiditeit en flexibiliteit, ETF’s kunnen de hele handelsdag worden gekocht en verkocht

Nadelen van een ETFs:

  1. Er kan geen hoger rendement gehaald worden dan de marktindex die men volgt. In tegenstelling tot actief beheerde beleggingsfondsen waarbij de beheerder de markt wil verslaan. Met een ETF is het behaalde rendement gelijk aan die van de markt minus kosten (omdat de marktindex exact gekopieerd wordt).
  2. ETFs gebruiken verschillende manieren om de gekozen index te kopiëren en sommige methoden bieden juist extra risico voor beleggers.
  3. Omdat ETFs dezelfde eigenschappen hebben als aandelen is het verleidelijk om er frequent in te handelen, vooral als de markten beweeglijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet in het voordeel van een belegger werkt vanwege de gemoeide kosten. De meeste beleggers gebruiken een ETF-belegging als een passief onderdeel van hun portefeuille en gebruiken de zogenaamde buy en hold strategie.
  4. Bij een portefeuille waarin elk jaar inkomsten uit onttrokken dient te worden, is het minder efficiënt vanwege verkoopkosten.