Het vinden van de juiste vermogensbeheerder in Nederland is net als het zoeken naar een naald in een hooiberg: je weet dat hij er ergens is, maar waar?
Met zoveel keuzes die lonken, kan het voelen alsof je verdwaald bent in een bos vol glinsterende bomen, waarbij elke boom staat voor een vermogensbeheerder die belooft je naar financieel succes te leiden.
Maar hoe scheid je de bomen van het bos en vind je die ene, perfecte match die past bij jouw wensen en doelen?
Laten we de reis beginnen met enkele tips en achtergrondinformatie die je zullen helpen je weg te vinden in deze financiële jungle.
In dit artikel gaan we in op een aantal factoren die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste vermogensbeheerder en het beoordelen van hun risico, rendement en kosten.
De beste vermogensbeheerder kiezen?
Bij het kiezen van de ideale vermogensbeheerder is het niet verstandig om blindelings af te gaan op een "Top 10" en te kiezen voor diegene met het hoogste rendement. Denk in plaats daarvan in stappen en overweeg de volgende 5 tips voor een weloverwogen beslissing:
- Vermogensbeheerders vergelijken op basis van dienstverlening en expertise;
- Afwegen tussen een grote bank of een gespecialiseerde organisatie;
- Maak gebruik van vergelijkingswebsites.
Tip 1: Maak een beleggingsplan
Beleggen doe je met een doel en daarom is een plan zo belangrijk. Jouw doel bepaalt welke partijen bij jou passen. In jouw beleggingsplan leg je ten minste de volgende zaken vast:
- Waarvoor je belegt: een duidelijke beleggingsdoelstelling
- Hoe lang je belegt: een beleggingshorizon die lang genoeg is
- Hoeveel je belegt: jouw (periodieke) inleg
- Hoeveel risico kun je lopen met jouw vermogen (emotioneel en rationeel)
Wist je dat: Het meeste rendement wordt behaald met de keuze tussen de verdeling aandelen / obligaties? Hierin wordt meestal voor de veilige keuze "neutraal" profiel gegaan, maar volstaat in veel gevallen niet.
Zorg ervoor dat het geld waarmee je gaat beleggen de komende jaren niet nodig is en dat je voldoende financiële buffer hebt voor onvoorziene uitgaven.
Tip 2: Formuleer jouw wensen
Als je besluit te beleggen, kun je overwegen je vermogen te laten beheren door een professional. Zo kan een vermogensbeheerder je helpen om jouw doelen te bereiken, zonder dat je zelf ingewikkelde beslissingen hoeft te nemen.
Een veelvoorkomende misstap onder beleggers is dat ze tijdens fluctuerende markten hun beleggingsdoel vergeten en zo op een onbedoelde eindbestemming belanden.
Er zijn verschillende aanvullende wensen die je kunt hebben, zoals:
- Lage kosten;
- Hoog rendement;
- Laag risico;
- Duurzaam beleggen;
- Voorkeur voor bepaalde beleggingsproducten;
- Regelmatig contact
- Vermogen onder beheer (assets under management).
Door een duidelijk plan en wensenlijst op te stellen, wordt het eenvoudiger om de meest geschikte vermogensbeheerder te selecteren.
Kies vervolgens hoe je wilt beleggen: via zelf beleggen of vermogensbeheer.
Wist je dat: veel beleggers voor begeleid beleggen kiezen omdat ze niet elke dag actief willen zijn en liever vertrouwen op expertise? Toch is het in veel situaties prima mogelijk om zelf de touwtjes in handen te nemen.
Tip 3: Vergelijk rendement en risico van beheerders
Beleggen doe je om rendement te behalen, maar kiezen voor de partij met het hoogste rendement zonder rekening te houden met de risico's is niet verstandig.
Rendement en risico bij beleggen gaan namelijk samen.
Hoe hoger het rendement, hoe meer risico de vermogensbeheerder voor je neemt.
De vermogensbeheerder belegt volgens het risicoprofiel dat bij jou past en vertelt je welk rendement je op de lange termijn kunt verwachten.
Wanneer je rendement vermogensbeheer wilt vergelijken, houd er rekening mee dat ook slechte jaren meetellen.
Kijk naar de lange termijn resultaten om een goed beeld te krijgen van de prestaties van een vermogensbeheerder in minder goede tijden.
In die analyses zullen de best presterende vermogensbeheerders voor jouw situatie en risicoprofiel worden getoond.
Daarnaast kun je ook de vermogensverdeling (asset allocatie) van elke vermogensbeheerder zien.
Hierin ontdek je de verdeling van het vermogen over risicovolle en risico-arme beleggingen en welk risico beleggen bij die partij met zich meebrengt.
Let wel: er zijn veel verschillende risicoprofielen die lastig met elkaar te vergelijken zijn. Zorg dat beheerders niet te veel ruimte krijgen om het risicoprofiel aan te passen, anders kan het daadwerkelijke risico in de portefeuille afwijken.
Dit zien we helaas in de praktijk nog veel gebeuren.
Tip 4: Vergelijk de kosten van verschillende vermogensbeheerders
Bij het navigeren door de wereld van vermogensbeheer zijn de kosten net als bakens in zee: ze zijn er altijd en je moet erop letten.
Wist je dat het rendement nooit vaststaat, maar dat kosten elk jaar weer op de stoep staan?
Lage kosten kunnen de sleutel zijn om jouw beleggingsdoel te bereiken. Waarom zou je immers een groot deel van je rendement laten opslokken door hoge kosten, terwijl lagere kosten je dichter bij je einddoel kunnen brengen?
Uit meerdere wetenschappelijke studies blijkt dat kosten een van de meest voorspelbare factoren zijn die het rendement van beleggingen beïnvloeden.
Volgens onderzoek is er een omgekeerde relatie tussen kosten en rendement: hoe hoger de kosten, hoe lager het nettorendement dat beleggers ontvangen.
Dit komt omdat die jaarlijkse kosten rechtstreeks uit het rendement worden gehaald.
Over de lange termijn kunnen zelfs kleine verschillen in kosten een aanzienlijk effect hebben op de groei van een beleggingsportefeuille.
Het is dus niet alleen een kwestie van gezond verstand, maar ook van wetenschappelijk inzicht om de kosten van vermogensbeheer scherp in de gaten te houden.
Onderschat dit niet.
Tip 5: Kies een vermogensbeheerder met aantoonbare resultaten
Het navigeren door de wereld van vermogensbeheer is net als het vinden van je weg door een uitgestrekt doolhof.
Zonder een betrouwbare gids kun je makkelijk verdwalen, en elke verkeerde afslag kan je kostbare tijd en geld kosten.
Veel partijen en vergelijkingssites zullen je laten geloven dat elke belegger zijn eigen unieke pad heeft, afhankelijk van hun beleggingshorizon, of het nu 5 jaar is of 30 jaar.
Maar in werkelijkheid is het pad dat leidt naar aantoonbare resultaten universeel.
Of je nu voorzichtig wilt beleggen met een horizon van 5 jaar, of gestaag wilt sparen voor een pensioen over 30 jaar, je moet je richten op de feiten en niet op de emotie.
Te vaak spelen marketingstrategieën in op de gevoelens van beleggers, waardoor ze de weg kwijtraken.
Kies dus voor een gids die je met kennis en ervaring door het financiële doolhof kan leiden. Dit is hetzelfde dat je een goede aankoopmakelaar van je huis inschakelt die je meer kan vertellen over de staat van het huis en hoe het in de markt ligt, zodat je weloverwogen een keuze maakt voor de komende jaren.
Marketingtactieken spelen vaak in op de emoties van beleggers, waardoor ze gedesoriënteerd raken.
Kies daarom voor een specialist die je met zijn expertise en ervaring door het financiële labyrint begeleidt.
Het is vergelijkbaar met het inschakelen van een deskundige aankoopmakelaar voor je woning, die je inzicht geeft in de conditie van het huis en de positie op de markt. Zo maak je een weloverwogen beslissing voor de toekomst.