De toekomst van vermogensbeheer

Door aanpassing van wet en regelgeving, het aanhoudende onrustige beursklimaat en door de lage rentes, worden vermogensbeheerders steeds meer genoodzaakt om over de dienstverlening na te denken.

In de jaren 90 en de begin jaren van deze eeuw kon alles. De economie groeide als kool, de rentes waren hoog. Op kosten voor beleggen werd niet gelet, 8% of 9% rendement werd er toch wel gehaald.

Tegenvallend rendement leidt tot veranderingen bij vermogensbeheerders

De laatste jaren staan de opbrengsten van vermogensbeheerders flink onder druk. Retourprovisies zijn verboden, de zorgplicht wordt steeds strenger en consumenten steeds kritischer. De kosten voor vermogensbeheer zijn in veel gevallen aan de voorkant al transparanter geworden, de consument kan de kosten dus beter vergelijken.

Kosten voor vermogensbeheer vallen meer op

Als men niet zoals vroeger 8 of 9% rendement haalt, maar 4% of 5%, valt het verschil in kosten veel meer op.

Naar onze mening zullen de tarieven in de toekomst verder onder druk komen te staan in de toch al zeer competitieve wereld van vermogensbeheerders. Een overstap is tegenwoordig een kleine administratieve handeling.

Download direct ons E-book, Selecteer de juiste vermogensbeheerder in 10 stappen.

Hoe ziet vermogensbeheer er in de toekomst uit?

Volgens Jos van Heese van Vergelijk Uw Vermogensbeheerder zal Vermogensbeheer steeds meer een samenwerking zijn tussen financieel planners en vermogensbeheerders. Zoals veel vermogensbeheerders graag zeggen “beleggen is geen doel op zich maar slechts een middel om een doel te bereiken”.

Daar sluit collega Maurice Flinterman zich bij aan, ik zie echter in de praktijk maar weinig vermogensbeheerders die echt vanuit een financieel plan werken. 

VUVB helpt cliënten met inzicht in het vermogen, zie onderstaande afbeelding

Zorg voor een uitgebreide inventarisatie van uw financiële situatie en krijg begeleiding in het doolhof van vermogensbeheer

Na inventarisatie weinig contact met vermogensbeheerder

In veel gevallen is de inventarisatie gedaan en wordt er belegd volgens een bepaald model. Tijdens het verplichte jaarlijkse overleg wordt veel over koetjes en kalfjes gesproken. Aan het einde van het gesprek wordt gevraagd of er nog veranderingen zijn. Daar wordt vervolgens niet al te diep op in wordt gegaan.

Failing to plan is planning to Fail

Een goed financieel plan is hiervoor een uitkomst en geeft daarbij een helder beeld van wat men in de toekomst aan financiële behoeftes heeft. Daar kan een vermogensbeheerder weer rekening mee houden in de effectenportefeuille. Tijdens het jaarlijkse gesprek kan men dan ook gerichter kijken of de beleggingen nog in lijn zijn met het plan.

Klik hier voor de laatste trends op het gebied van vermogensbeheer

Richtlijnen AFM leidend voor veel vermogensbeheerders

We merken dat veel vermogensbeheerders zich aan de richtlijnen van de AFM willen houden en daarin geen ruimte meer vinden voor eigen interpretatie. Het komt te vaak voor dat de vermogende particulier een inventarisatieformulier heeft ingevuld en daarmee op een profiel uitkomt dat eigenlijk niet past.

Dit komt in heel veel gevallen omdat er geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld overig spaargeld of bijvoorbeeld een woning waar geen hypotheek meer op rust. Hierdoor kan er teveel of te weinig risico worden genomen.

Alles is dan wel goed en volgens de wettelijke normen vastgelegd, passend is het lang niet altijd.

Invullen inventarisatieformulier is afhankelijk van het sentiment

Wij hebben zelf gemerkt dat een inventarisatie middels een formulier afhankelijk kan zijn van de stemming waarin iemand verkeerd. Een aantal cliënten moest omwille van nieuwe regelgeving binnen een half jaar na het invullen van het eerste inventarisatieformulier een nieuwe invullen. In vrijwel alle gevallen kwam er een andere score uit. In enkele gevallen moesten cliënten hierdoor van profiel veranderen. Deze verandering kan grote financiële gevolgen hebben.

Beheerd vermogen (AUM) vermogensbeheerders groeit

groei vermogensbeheerHet te beheren vermogen, zal groeien van zo’n vijftig biljoen euro in 2012 naar 75 biljoen in 2020. Alleen al in de VS zullen de totale assets under management (AuM) in die periode toenemen van 25 naar bijna 37 biljoen euro. Dat is meer dan alle AUM in Europa, Azië-Pacific, Afrika en het Midden-Oosten bij elkaar opgeteld. Dat stelt de advies- en accountantsfirma PwC in een recent gepubliceerd rapport.

Deel 2: de laatste trends op het gebied van vermogensbeheer


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>