Duurzaam vermogensbeheer?

Groen, groener, groenst!

Dit artikel is louter geschreven om u te laten zien dat we vaak voor de gek gehouden worden bij vermogensbeheer, als het gaat om duurzaam beleggen.

In mijn laatste jaar als beleggingsadviseur in dienst van een vermogensbeheerder (2011) hoorde ik steeds vaker dat beleggers niet alleen naar het rendement kijken, maar ook een aantal bedrijven niet meer in de portefeuille wilde hebben.

Beluister ook onze podcast: Waarom duurzaam beleggen zo belangrijk is?

Toenemende vraag naar duurzaam vermogensbeheer

Of dit de werkelijke reden was om niet met mij, maar om in duurzame, groene, of maatschappelijk verantwoorde beleggingen te stappen, kan ik niet te zeggen maar het werd steeds vaker geopperd.

We zien duidelijk dat er een toename van interesse is in duurzaam beleggen. Op de vraag wordt handig ingespeeld door allerlei duurzaamheidsfondsen waar overal mee geadverteerd wordt. De belastingvoordelen die we voorheen kregen, zijn echter sterk versoberd.

Meer vraag biedt voor u wellicht ook kansen, hoe meer mensen iets willen, des te meer vraag wat kan resulteren in prijsstijging dus hogere koers en meer rendement.\

Geen kinderarbeid of wapenindustrie

Ik vroeg tijdens mijn adviesgesprek altijd of mensen bepaalde bezwaren hebben tegen een onderneming.

Meestal hoorde ik dan: Geen onderneming die gebruik maakt van kinderarbeid of betrokken is bij oorlogen.

Ten Cate, wat vindt u daarvan? Die maken kunstgras toch? Dat klopt maar ze maken ook kogelvrije vesten. Wellicht worden deze vesten ook gekocht door Poetin om de Oekraine te annexeren.

O, dat wist ik niet maar het is een mooie onderneming toch?

Klopt en ik heb ook wel eens een shirt aan van de H&M of ik koop een kastje van IKEA.

Wat zijn nou duurzame beleggingen?

Veel vermogensbeheerders hanteren een zogenaamde zwarte lijst. Hier staan bedrijven op waar ze niet voor u in beleggen, u kunt deze lijst uiteraard opvragen maar als u echt zeker wilt weten wat duurzaam beleggen is, raden we aan er met een specialist of beleggingsadviseur op dit gebied over te praten.

Duurzame beleggingen houden zich niet bezig met, ondernemingen die zich richten op activiteiten als wapenhandel, kernenergie, tabak, gokken, porno, bont en genetische modificatie van veldgewassen.  Een bedrijf als Triodos kiest bijvoorbeeld voor Best in Class bedrijven. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook Koninklijke Olie en BMW.

Elke vermogensbeheerder hanteert haar eigen criteria voor duurzaamheid. Triodos bank kiest bijvoorbeeld maar uit 400 bedrijven wereldwijd.

Bij duurzaam beleggen wordt vaak gedacht aan windmolens, zonne-energie, et cetera. Is duurzaam beleggen dan alleen maar voor geiten-wollen-sokken-figuren?

Nee absolute onzin.

Bedrijven als Apple, Nestle en andere partijen staan op deze lijsten. Ook Henkel staat er bijvoorbeeld tussen. Dit bedrijf is wel door het ethische filter gekomen maar wellicht niet op milieueisen getest. Als uw Andrelon verpakking wel biologisch afbreekbaar is hoor ik het graag.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>