Voor een nieuwe auto struinen we stad en land af om een zo goed mogelijke afweging te maken. De auto gaat je immers de komende paar jaren veel comfort en veiligheid op de weg bieden. In tegenstelling tot onze beleggingen waarin we vaak in een spreekwoordelijke taxi gaan zitten en tegen de chauffeur zeggen: “Ga maar rijden”.
We hebben geen idee waar we heen rijden, wat we onderweg gaan tegenkomen en hoelang de rit gaat duren.
Dit terwijl de beleggingen een veel grotere impact hebben op je leven dan het kopen van een nieuwe auto. Toch zien wij in de praktijk dat maar weinig beleggers zich ‘echt’ goed voorbereiden.
In aflevering 14 van de VUVB podcast gaan we in gesprek met financieel planner, auteur en spreker, Robert van Beek. Het onderwerp; Een goed beleggingsplan voorkomt de meeste teleurstellingen.
In deze aflevering leer je:
- Wat verstaat Robert van Beek onder een beleggingsstatuut/beleggingsplan?
- 4 redenen waarom een financieel plan toegevoegde waarde biedt voordat je start met beleggen?
- Hoe ziet de structuur van een ideaal beleggingsstatuut er voor de belegger uit?
- Hoe groot is de kans dat je geen succesvolle belegger wordt zonder financieel plan?
- Wat zijn de 3 belangrijkste basisregels bij beleggen volgens financieel planner Robert van Beek voor het succesvol laten renderen van je vermogen?
- Belangrijkste inzicht dat Robert van Beek heeft gekregen tijdens zijn werkzame leven.
Genoemde links in deze aflevering:
- Financieel planner, auteur en spreker Robert van Beek;
- Klik hier voor de podcast aanbieding met korting op de boeken van Robert van Beek;
- 5 Redenen Waarom Een Financieel Plan Belangrijk Is Voor Een Succesvolle Belegging;
- Belastingplan 2017 Maakt Beleggen In VBI Fors Minder Aantrekkelijk;
- Vermogensrendementsheffing in 2017;
- Pensioen in Eigen Beheer 2017;
- Welke vermogensbeheerder past het beste bij jouw persoonlijke situatie?
Transcript VUVB podcastshow aflevering nummer 14: 4 Redenen Waarom Jou Beleggingsplan Een Hoop Teleurstelling Gaat Voorkomen
Dit is de vuvb podcastshow met Maurice Flinterman aflevering nummer 14.
Welkom bij de VUVB podcastshow, waarin je luistert naar experts die je voorzien van de beste informatie, tips en tricks om het rendement op je vermogen te optimaliseren.
Vandaag gaan wij in gesprek met financieel planner Robert van Beek, die de nodige opleidingen heeft behaald zoals CFP, CFA en een FFP-opleiding. Vanuit zijn credo: “It’s all about life and finance” helpt hij mensen – professionals en consumenten – graag op weg bij het verkrijgen van een financieel inzicht en overzicht in woord en beeld, en natuurlijk ook met cijfers, maar alles teruggebracht tot de begrijpelijk essentie, op één of een paar A4’tjes. Veel mensen zij nu eenmaal visueel ingesteld en lezen niet graag dikke, complexe rapporten vol standaardteksten en disclaimers. Daarom gaan wij vandaag in gesprek over een heel interessant onderwerp en doet Robert aan het eind van de podcast jou een speciale aanbieding. Ik wens je heel veel luisterplezier!
Waarom gedegen voorbereiding voor de aanschaf van een auto of een vakantie, maar niet voor een belegging?
Maurice:
Vandaag zitten we in de podcast met Robert van Beek. Welkom Robert! Leuk dat je erbij bent en de moeite neemt om wat informatie met ons te delen over het onderwerp waarover wij het vandaag gaan hebben. Namelijk: Vier redenen waarom jouw beleggingsstatuut een hoop teleurstelling en miscommunicatie gaat voorkomen. En met “beleggingsstatuut” doel jij dan met name op het beleggingsplan?
Robert:
Ja. Het is maar hoe je het beestje een naam geeft.
Maurice:
Dat is best wel interessant om te zien, want heel veel mensen die struinen voor een nieuwe auto stad en land af om een zo goed mogelijke afweging te maken wat het beste bij hen past, voordat zij overgaan tot het kopen van een auto. De auto gaat je immers de komende jaren heel veel comfort en veiligheid op de weg bieden. Alleen met beleggen stappen wij maar al te vaak in een spreekwoordelijke taxi. En zeggen wij tegen de taxichauffeur: “Ga maar rijden!” en hebben we geen idee waar wij naartoe rijden, wat wij onderweg gaan tegenkomen en hoe lang de rit überhaupt gaat duren. Dit terwijl het beleggen waarschijnlijk een veel grotere impact gaat hebben op je leven dan het kopen van die nieuwe auto. Toch zien wij in de praktijk dat maar weinig beleggers zich echt goed voorbereiden. Dat is ook volgens mij ook iets wat jij kunt onderschrijven.
Robert:
Absoluut. Je ziet hetzelfde bij het boeken van een vakantie: Heel veel tijd wordt eraan gespendeerd, maar focus je dan inderdaad op de juiste dingen?
Wat is een beleggingsstatuut?
Maurice:
Ja, daarom gaan wij het vandaag met jou over dit onderwerp hebben. Je bent financieel planner, je bent ook auteur van een aantal boeken, en je spreekt op meerdere events over de toegevoegde waarde van een beleggingsplan of “beleggingsstatuut”, zoals jij het noemt, om daarin dus een hoop teleurstelling en miscommunicatie te voorkomen. Kun jij in eerste instantie uitleggen wat jij onder een beleggingsstatuut verstaat als een financieel planner?
Robert:
Ja, absoluut. Een beleggingsstatuut is eigenlijk – als je het kort zou moeten samenvatten: Schrijf voor jezelf gewoon eens op wat je eigenlijk wilt, wat er met je geld gaat gebeuren. En dat begint met doelstellingen. Dus als wij het hebben over jouw taxichauffeur of mijn vakantie boeken, dan moet natuurlijk je eindbestemming weten. Want die eindbestemming is eigenlijk een ander woord voor je doelstelling. Want als je niet weet waarnaar je wilt vertrekken, welke bestemming je eigenlijk voor ogen hebt, dan heeft het geen zin om alle tickets voor een vliegtuig, een boot, een trein of een autobus (of een auto) te kiezen. Voor je beleggingen moet je dat ook op die manier zien. Veel mensen en financiële instellingen zijn de hele dag bezig met de juiste instrumenten selecteren, en daar die focus op te hebben – dus dan moet het inderdaad díé bus of dát vliegtuig zijn … Je ziet ook dat er (een beetje als het gevolg van wet- en regelgeving) steeds meer een focus ligt op wat er allemaal niet mag en niet kan! Maar waarom kunnen wij dat proces dan niet proberen om te draaien? Dat is eigenlijk de belangrijkste les die je met een beleggingsplan of met een beleggingsstatuut wilt bereiken.
4 Redenen Waarom Een Financieel Plan Nodig Is Voordat Je Belegt
Maurice:
Dus iets wat je vooraf eigenlijk gaat opstellen. En waarin je heel goed uiteen gaat zetten: Waar ga ik naartoe? In dit geval zal het met name zijn met betrekking tot je vermogen en met betrekking tot je beleggingen. Jij ondersteunt in de praktijk regelmatig financiële trajecten, waarin je klanten van A naar B begeleidt. Kun je vier redenen geven waarom een financieel plan wat jou betreft toegevoegde waarde biedt voordat je gaat starten met beleggen, voordat je überhaupt gaat beleggen?
Robert:
Absoluut. Nog even terugpakkend op: Wat wil je er nu eigenlijk mee bereiken? Wat is eigenlijk de doelstelling van zo’n beleggingsplan? Je wilt concrete afspraken maken, je wilt eigenlijk miscommunicatie en teleurstelling voorkomen, en daar komen wij later ook nog op terug, over een stukje emoties.
Als we eventjes teruggaan naar de vier redenen: Een financieel plan (je hebt er eens een keer eerder in de podcast ook al over gesproken) maar geeft eigenlijk inzicht en overzicht. En als je nu weet dat er een aantal zaken in je financiële plan goed geregeld zijn, dan is dat beleggingsplan niets anders dan een vertaalslag van de belangrijkste dingen uit je plan naar een samenvatting om een goede beleggingsportefeuille mee op te bouwen. Dus vanuit dat ‘framework’ moet je naar je beleggingen te kijken. Als je dan ten tweede ook je portefeuille periodiek toetst aan de uitgangspunten in je plan, dan weet je of je goed bezig bent, of je goed op weg bent. Vaak wordt dat technisch nogal eens de “monitoring” genoemd. Eens het plan is gemaakt, heb je dan in ieder geval iets waar je op terug kunt pakken, en daardoor wordt dat plan ook een soort beleggingsstrategie. Je kunt er ook op terugvallen wanneer de emoties de overhand nemen.
Emoties staan haaks op je ratio. Als de hele wereld roept dat het niet goed gaat, dan is de verleiding heel erg groot om in datzelfde idee van “het gaat niet goed” mee te denken. Maar als je gewoon eventjes terugkijkt naar het beleggen en waar je het uiteindelijke voor doet, dan is het misschien wel zo dat het helemaal niet zo dramatisch is. Dan ga je eigenlijk je plan gebruiken om – en dan hebben wij het vierde punt te pakken – dat met verschillende scenario’s inzichtelijk maken. Dat doe je dus op het moment dat je je plan gemaakt hebt, maar ook nogmaals tijdens de rit.
Een financieel plan voorkomt dat emoties met jouw beleggingen aan de haal gaan
Maurice:
En dat is natuurlijk het lastige. Want als je een financieel plan maakt, dan zie je vaak dat er een aantal scenario’s uitkomen, en je weet bijna één ding zeker: De scenario’s die je schetst, zo zal het niet precies gaan verlopen. Want na een jaar ziet de situatie van veel klanten er toch net even iets anders uit in een financiële situatie, met betrekking tot hun beleggingen. Dus voor klanten is het vaak ook lastig om te begrijpen wat dan de toegevoegde waarde is. Want je schetst allemaal scenario’s, en na dat jaar gaat het er toch net even iets anders uitzien. Heb jij die ervaring ook in de praktijk?
Robert:
Dat komt inderdaad wel voor. Daarom is het ook belangrijk dat je een stukje houvast hebt. Want dan kun je zeggen: Als we niets doen, dan zijn wij inderdaad overgeleverd aan wat de dag van vandaag gaat betekenen. Maar een klein beetje vooruitkijken, en misschien zelfs die scenario’s al op voorhand doorrekenen, geeft je het gevoel van: Hé, dit zou dus mogelijk kunnen gebeuren. En áls het dan gebeurt, helpt het in ieder geval toch een aantal mensen wat beter om het een plaats te geven, en gaat men toch niet op in dat emotioneel denken.
Hoe ziet een ideaal beleggingsstatuut eruit?
Maurice:
Dat is dus echt de hoofdmoot, dat je dat dus gaat voorkomen, dat je zelf heel goed weet waar die taxirit dus heengaat: De eindbestemming, en hoe je hem gaat bereiken. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Als je het dan hebt over een beleggingsplan (zoals jij het noemt: het beleggingsstatuut), kun jij dan schetsen hoe de structuur van een ideaal statuut voor de belegger er ongeveer uitziet?
Robert:
Ik zal even teruggaan, want het is geen rocket science, en ik heb het zelf ook niet verzonnen, maar hoe ben ik eigenlijk met het beleggingsstatuut in aanraking gekomen? Al vele jaren gebruiken voornamelijk institutionele beleggers, zoals stichtingen voor goede doelen of pensioenfondsen, zo’n statuut. In 2009 was ik in Anaheim. Anaheim ligt in de buurt van Los Angeles. Toen was ik op een financieel-plannerscongres, en zag ik dat men dit financieel instrument (ze noemden dat daar de investment policy statement) ook toepasten in hun adviespraktijk naar consumenten toe. De rode draad is gewoon dat wij meer vanuit zo’n globaal plaatje moeten denken. Dat is eigenlijk hoe zo’n beleggingsplan of zo’n beleggingsstatuut eruit ziet. Dat gaat dus net iets verder dan wat je nu vaak in bijvoorbeeld beleggingsovereenkomsten ziet. Probeer dus gewoon zo veel mogelijk en zo concreet mogelijk van alles wat jij wilt als belegger en wat er gebeurt met jouw geld op te schrijven.
Als wij nou teruggaan naar jouw verhaal van de auto en de taxirit – als je een auto koopt, dan ga je op een heleboel details letten: Alle opties, want je hebt zoveel kleuren, zoveel motorinhoud – maar dan gaat het pas beginnen: Wil je getinte glazen, wil je GPS, wil je stoelverwarming? Noem maar op. Wij doen dat bij een auto wel, maar bij onze beleggingen doen wij dat eigenlijk steeds maar tot een bepaald niveau, en gaan wij niet verder in detail. Maar dat moet je nu juist doen! Als je nu eens voor jezelf – en dat kan op één A4’tje – je belangrijkste criteria benoemt.
Misschien een ander voorbeeldje waar vandaag de dag veel rond te doen is: Er gebeurt een heleboel rondom sustainable beleggen –ISG, dus sustainable criteria – wij zijn dus blijkbaar in staat om voor bepaalde beleggingen toch iets verder te gaan. Vanuit een maatschappelijk denken willen wij toch een aantal criteria benoemen. En ik zal je nog een ander voorbeeld geven: Een heel Amerikaans voorbeeld, maar dat om eventjes aan te geven hoe ver je kunt gaan: Ik sprak tijdens het congres een Amerikaanse planner, en die gaf bijvoorbeeld aan dat in het statuut van zijn klant werd opgenomen dat er geen beleggingen mochten zijn met een link naar Japan. Zijn grootvader was als militair omgekomen op Pearl Harbor … Ik zeg niet dat wij hier zo ver moeten gaan, maar als je dus een adviseur in de hand neemt, zal je ergens daartussen toch met elkaar misschien eens wat meer in detail moeten gaan beschrijven: Wat verwacht ik nu eigenlijk? Wat verwacht ik van die belegging? En wat verwachten wij van elkaar?
Ik heb best wel wat ondernemers begeleid, en dan zie je dus dat een succesvol ondernemer bij wijze van spreken in die tijd wist wat de prijs van een rolletje toiletpapier was. Maar belangrijker nog: Hij wist precies hoe hij een bepaalde machine zag om zijn product te produceren. Hij wist ook precies hoe zijn dienst of zijn product eruit zag. Nu, na de verkoop van die onderneming, komt die ondernemer terug rond de tafel, heeft dus inderdaad de pot met geld, en eigenlijk lijkt het erop dat hij zich op dat moment niet meer wilt verdiepen in het opzetten van zijn beleggingsportefeuille. Dan wordt het hem misschien wel te moeilijk gemaakt. Dus waarom, bottomline, leg je niet een aantal zaken beter vast? Het liefst zo concreet mogelijk, waarbij je als klant en als vermogensbeheerder elkaar maar ook jezelf scherp houdt. En dat is misschien nog wel belangrijker dan enkel een korting op je percentage op je Assisted Management Fee – je beheervergoeding – maar dat hoef ik jullie als VUVB natuurlijk niet uit te leggen.
Om je beleggingsdoelstellingen te halen, moet je vooruit plannen
Maurice:
Dat klopt absoluut. En wat je zegt is wel grappig, want als je kijkt naar goede ondernemers dan zijn er weinig ondernemers die zonder concreet plan of doelstelling te werk gaan en zonder hun doel de komende vijf a tien jaar uit te stippelen waar ze naartoe willen. En het is al redelijk vaak bewezen dat het vervolgens visualiseren een hele goede ondersteuning geeft in het uiteindelijk bereiken van je doelstelling, en dat is wat jou betreft ook zo met je beleggingsdoelstelling, als ik het goed begrijp?
Robert:
Absoluut. Als we dan die doelstelling hebben, dan is de volgende stap: Hoe gaan wij dan een aantal dingen – dat zijn ook technische dingen – vastleggen? Je kunt met behulp van risicofactoren, met behulp van vergelijkingsmaatstaven en benchmarks, een heleboel dingen gaan vergelijken. En nogmaals met als doel dat je met z’n tweeën – adviseur en klant – toch een langjarige verbintenis met elkaar aangaat. Dus wil je ook gewoon weten: Wat zijn nu de dingen die we voor ogen houden? Waarom doen we het? Dat zijn de grote hamvragen die bovenkomen.
Maurice:
Dus je formuleert eigenlijk heel goed de afspraken van te voren en dan pas ga je aan de slag?
Een lijstje met criteria voorkomt miscommunicatie en teleurstelling
Robert:
Ja, en dat kan ook in een aantal andere dingen die goed zijn. Als wij praten over communicatie: Wat voor een rapport wil je überhaupt ontvangen? Welke informatie wil je wanneer ontvangen? Wil je dat bespreken met je adviseur? Wil je dat gewoon op papier, via de mail? Door daar eerst zelf over na te denken en dat te benoemen als de criteria die je belangrijk vindt in heel de advisering, krijg je een lijstje waarop je de mogelijke opties kunt afwegen, en uiteindelijk de keus kunt maken welke beheerder of beleggingsadviseur het beste bij jou past.
Kun je een succesvolle belegger worden zonder een financieel plan?
Maurice:
Dat is een heel belangrijk proces. En ik denk inderdaad dat je dat veel beter vooraf kunt doen. Want ik zie ook weleens beleggers die dit achteraf gaan doen. Dat brengt natuurlijk een hoop frustratie met zich mee, omdat je achteraf eigenlijk niet helemaal tevreden bent over hetgeen dat gepresteerd is. Dat komt ook vaak omdat er dus niet duidelijk op papier staat wat men van elkaar verwacht. Dan kom je er eigenlijk na een aantal jaren achter dat dit niet gaat zoals het moet, dat het heel veel geld kost, en het eigenlijk geen rendement oplevert. Kortom: Je belegt niet succesvol. Als je dan naar die succesvolle belegger kijkt, hoe groot is de kans dat je een succesvolle belegger wordt zonder dat je een financieel plan hebt opgesteld?
Robert:
Dan wil ik toch eventjes teruggaan naar die emoties: Er zijn al verschillende onderzoeken geweest waaruit blijkt dat er daadwerkelijk geen rendementsverschil is – en dat noemt men het – behaviour gap – waarmee je je dus toch laat vangen door die emoties. Je maakt de verkeerde beslissingen op het verkeerde moment. Je reageert dus op basis van die emotie. Maar als je een plan of een adviseur hebt die je er even van kan weerhouden om die foute beslissing te nemen, door dus je eigenlijk op het rechte pad houdt, dan zit er tussen de 1,5 tot 2,5 procent verschil in. Gewoon omdat er op de verkeerde momenten verkeerd en te veel gehandeld wordt. Dat probeer je dus te voorkomen door die emoties een klein beetje te kaderen door dat plan.
1,5 tot 2,5 procent rendementsverschil door een beleggingsplan
Maurice:
En met die 1,5 a 2,5 procent, daar bedoel je dus het rendementsverschil mee?
Robert:
Absoluut. Dus door jezelf niet in die emoties te laten vangen, zal je zien dat je 1,5 tot 2,5 procent meer rendement maakt.
Wat is de Behaviour Gap?
Maurice:
En die behaviour gap, kun je dat iets beter toelichten? Ik kan mij voorstellen dat er bij sommige mensen en sommige luisteraars dan niet helemaal gelijk een lichtje gaat branden wat je daarmee bedoelt.
Robert:
Ik kan je misschien het beste een voorbeeld geven over een sterke beursbeweging. Je weet dat in real-time beleggen de beurzen op- en neergaan. Dus op het moment dat een beurs aan het dalen is, dan wordt je emotioneel gezien onrustig, daar wordt je emotioneel van, en op een gegeven moment ga je dan toch die belegging verkopen. In de praktijk blijkt gewoon dat dat vaak op het laagste punt gebeurt. Je gaat weer wachten, de beurzen trekken weer aan, want na slechte tijden komen er ook weer goede tijden, en wanneer gaat de belegger weer instappen in de markt? Op het moment dat de markt weer fors herstelt is en dat de koersen dus weer een stuk hoger staan dan waar wij zijn uitgestapt. Dat is denk ik het meest aansprekende voorbeeld van wat het betekent om op het verkeerde moment te handelen, op het verkeerde moment te verkopen en als iedereen weer helemaal positief is dan pas weer de markt in te stappen.
De drie belangrijkste basisregels bij het beleggen
Maurice:
Dus dat moet je eigenlijk zien te voorkomen. En daarvoor zou je dus heel goed een adviseur kunnen gebruiken. Wat jou betreft een financieel planner, en daarom is het dus ook belangrijk om zo’n beleggingsplan op te stellen, zodat je van te voren eigenlijk weet: Ja, als ik naar mijn beleggingsplan kijk heb ik de tijd, dus waarom zou ik mij druk maken over die korte termijnbewegelijkheid als ik voor de lange termijn beleg? En daar wil ik naartoe, en ik zit op de juiste range om daar naartoe te gaan, dus laten we gewoon vasthouden. Dat is wat jij zegt dat belangrijk is. En aangezien veel luisteraars ongetwijfeld al zullen beleggen, als je kijkt, wat zijn wat jou betreft de drie belangrijkste basisregels bij het beleggen, voor het uiteindelijk succesvol laten renderen van je vermogen?
Robert:
Doe je huiswerk goed! En dat kan dus samen met een adviseur zijn. Ik zal niemand verplichten om een adviseur in de hand te nemen. Je kunt ook best wel wat vinden door wat dingetjes uit te zoeken via het internet, door wat boeken te lezen. Maar dat is wel een van de eerste stappen: Doe je huiswerk goed, zorg dat als je een adviseur kiest dat hij bij je past; maar vertrek vanuit dat plan! En nogmaals, dat kan ook gewoon op één A4’tje zijn, dat hoeft niet per definitie een dik rapport te zijn. De tweede stap is: Blijf gedisciplineerd: Hou je dus aan dat plan! En je aan dat plan houden, betekent dat dus ook dat je een goed gespreide portefeuille moet hebben, en zo nu-en-dan aan wat herbalanceren zal moeten doen. Als de beurzen goed gaan en zich goed ontwikkelen, dan is het helemaal niet verkeerd om eens wat winst te nemen, daar is niemand armer van geworden. Tot slot, als derde punt: Doe alleen dingen die je begrijpt. Als iets echt te moeilijk of te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook vaak zo. Dus een beetje opgelet voor de belegger zelf: Vraag en blijf doorvragen! Ook als je iets ziet wat je niet helemaal snapt of als je iets te horen krijgt wat je niet helemaal snapt.
Maurice:
Want, Robert, jij bent natuurlijk financieel planner. Ik neem aan dat jij vaak dus die plannen opstelt en wellicht ook met je klant mee aan tafel gaat bij een vermogensbeheerder/grootbank. Zit jij dan ook wel eens met je oren te klapperen?
Robert:
Jawel, en weet je, dat is niet on-purpose, om het maar eventjes in mooi Nederlands uit te drukken. Nee, het is zo dat de financiële wereld een wereld met veel vakjargon en met veel moeilijke termen is, en keep it simple stupid! Maar als adviseur wil je heel graag laten blijken dat je verstand hebt van heel veel materie, en dan is de verleiding heel erg groot, ook voor adviseurs, om toch diezelfde moeilijke, complexe termen te blijven gebruiken.
Je bent niet dom als je om uitleg vraagt
Maurice:
Ja, want dat wordt toch nog regelmatig gedaan. Wat ik al eerder heb aangegeven: Heel veel klanten die knikken dan heel hard ja, maar die denken nee – ik heb geen idee waar dit over gaat. En dat is natuurlijk wel erg belangrijk als je voor de lange termijn wilt gaan beleggen, dat je begrijpt waarom een bepaalde belegging wordt aangekocht, omdat je alleen op die manier in dagen van paniek, je hebt bijvoorbeeld zometeen de Amerikaanse verkiezingen, of dagen zoals de Brexit, dus volledig achter je vermogensbeheerder kunt staan, en dat je dus ook begrijpt waarom zij bepaalde zaken hebben aan- of verkocht, en dat je dus ook de bewegelijkheid in je portefeuille wat beter gaat begrijpen.
Robert:
En nog gevaarlijker wordt het, Maurice, op het moment dat je inderdaad zegt dat je het snapt terwijl je het eigenlijk niet snapt. Want ook dat zie je natuurlijk in de praktijk voorkomen, dat de belegger niet onder wilt doen voor zijn adviseur en de adviseur ergens instapt in wat men niet goed begrijpt, op basis van “hij snapt het toch, want ik heb het hem gevraagd en hij gaf aan dat hij het snapte”.
Maurice:
En het is natuurlijk ook best menselijk dat mensen zichzelf dom voelen of ervaren dat ze dom zijn, terwijl dat absoluut niet het geval is, want als je ergens in nieuwe materie stapt, dan heb je nu eenmaal vragen die je moet stellen om iets beter te kunnen begrijpen, en dat kan best twee, drie, vier keer opnieuw uitgelegd moeten worden om het kwartje te laten vallen.
Het is niet erg als je fouten maakt, zolang je er maar van leert
Robert:
Klopt, en ik zeg ook altijd: Goed, het is ook niet erg om – heel plat gezegd – op je bek te gaan, maar op zijn minst moet je er in ieder geval van leren. Wij zijn nu eenmaal mensen, dus we ontkomen er niet aan. Maar we moeten ervoor zorgen dat het niet te veel geld kost.
Maurice:
En dat is natuurlijk het probleem. Want heel veel beleggers die beleggen uiteindelijk met het vermogen dat zij hebben opgebouwd in al die jaren, en dan wil je natuurlijk niet al te vaak op je bek gaan, zoals je het zo mooi noemt, omdat dit anders ontzettend veel geld kan kosten, en dat er ook voor kan zorgen dat je uiteindelijk in de knel komt met je doelstelling om bijvoorbeeld in de komende twintig jaar jezelf van een pensioen voorzien.
Robert:
Klopt. En voor veel mensen zal er een heleboel gaan gebeuren, juist op het gebied van pensioen. Waarbij wij, volgens mij, er toch rekening mee moeten gaan houden dat je veel meer zelf verantwoordelijk zult gaan worden voor je eigen vermogensopbouw. Dus laten wij nu proberen om zo min mogelijk fouten te maken.
De levensles van Robert
Maurice:
Ja, dan is de basis van het beleggen weer absoluut belangrijk. Want als je daarnaar kijkt – nou jij bent zelf waarschijnlijk ook wel een op je bek gegaan daarmee, om maar bij die term te blijven – als je kijkt naar de belangrijkste levensles, want dat is altijd hetgeen wat wij ook belangrijk vinden: Jij loopt al een hele tijd mee in die wereld. Als je kijkt naar jouw belangrijkste levensles, wat heb jij geleerd tijdens jouw werkzame leven dat jouw leven destijds volledig op zijn kop heeft gezet?
Robert:
Goed, inderdaad over op je bek gaan en over complexe materie. Wat voor mij in ieder geval een grote eye-opener was, want ik heb al veel boeken geschreven, maar toen mijn dochter negen jaar was (dan praten wij inmiddels over zeven jaar geleden) wilde zij iets kopen en ik zeg: Mijn portemonnee is leeg, dus dat kan niet. Waarop zij – nogal erg gevat voor haar leeftijd – mij het antwoord gaf: Maar paps, dan rij je toch gewoon naar de bank en stop je dat kaartje daar in die muur waar er geld uitkomt, dan is je portemonnee toch weer vol? Maar goed, dat was begin 2009, toen had ik zelf al twee boeken geschreven over wat financiële planning is, maar dat was voor mij wel een motivatie om eigenlijk een nieuw boekje uit te brengen op dat moment: Jonger en Wijzer met Geld, wat in België verschenen is, geschreven met twee collega planners. En dat geeft eigenlijk een klein beetje een van de dingen aan waar ik toch ook wel belang aanhecht: Dat je eigenlijk redelijk vroeg moet beginnen met een stukje financiële opvoeding en budgetteren. Dat staat wat verder weg van beleggen, maar daar passeert toch ook wel het feit van sparen en beleggen. Dat is iets wat wij met zijn allen collectief moeten doen, als maatschappij, als ouders, als school, als overheid, en zelfs ook de financiële wereld. En gelukkig zijn wij nu zeven jaar verder en zie ik wel wat meer inspanningen die kant opgaan.
Dus dan toch die financiële zaken wat minder complex maken, en toch op de een of andere manier een stukje basiskennis bijbrengen bij mensen, dan voorkom je inderdaad ook dat er fouten gemaakt worden, dan voorkom je problemen op de lange termijn. Dat is wel een van mijn motivaties, ook bij het schrijven van boeken, maar ook als ik boeken zie die ergens anders geschreven zijn en dus ook in een Nederlandse versie zijn vertaald, dat ik inderdaad denk: Hé, helpt dit inderdaad de belegger? Kan het dat die consumenten klant van mij als adviseur zijn? Draagt dit boek in ieder geval inderdaad bij om iemand dus meer ‘connected’ te krijgen met zijn geld en zijn geldbeslissingen? En ik denk dat als wij dat waar zouden kunnen maken, dan ga je vanzelf ook betere beleggers krijgen. Want mensen die iets meer gevoel hebben bij wat ze moeten doen met hun geld en dat inderdaad op een goede manier doen, dus nogmaals connecties hebben met geld, dan weet je dat dat een hoop gaat voorkomen, en dat je inderdaad dus betere beleggers krijgt.
Maurice:
Ja, dus inderdaad “connected”, dus dat je begrijpt waar het over gaat, en dat je het inderdaad dus ook leuk vindt. En heel veel klanten (althans, dan kijk ik naar mijn eigen klanten) die vinden het toch niet altijd de leukste materie, en die willen daar eigenlijk zo ver mogelijk vandaan blijven. Terwijl als zij de basis van het beleggen beginnen te begrijpen – zij hebben het overzicht wat je dus creëert met het beleggingsplan – dan beginnen ze er toch ook wat meer plezier in te krijgen. En dat is uiteindelijk toch waar het om gaat. Dat is wel grappig, want ik was net de radio aan het luisteren, en daar werd ook verteld door het Nibud dat een van de adviezen die zij nu geven, is dat heel veel mensen nu inderdaad geen overzicht hebben over hun vermogen, of over hun geld. Dat zijn natuurlijk vaak jongere mensen die ook zwaar in het rood staan. En zij gaven dus nu ook aan: Check je saldo wat vaker, creëer overzicht, en probeer gewoon tien procent van je inkomsten die je op maandbasis binnenkrijgt apart te zetten, zodat je ook een buffer opbouwt. Nu is dat natuurlijk een advies dat voor de luisteraars van de VUVB-podcast misschien niet helemaal geldt, want die hebben over het algemeen wel vermogen. Alleen is het bij deze podcast dus meer over overzicht creëren. Nou, daarin probeer jij dus zelf je klanten in de praktijk op te leiden. Maar je bent dus ook heel druk met het schrijven van boeken en om Amerikaanse boeken naar het Nederlands te vertalen. Kun je wat meer vertellen over wat je de afgelopen tijd hebt gedaan?
Roberts boeken en vertalingen
Robert:
Er zijn dus inmiddels een aantal boeken verschenen. The Behaviour Gap is daar dus eentje van, door mij vertaald als “Doe niet langer domme dingen met je geld”, de auteur oorspronkelijk een Amerikaanse columnist bij de New York Times, Carl Richards. Het vervolg daarop is “The One-Page Financial Plan”, en sinds juni vorig jaar is er ook een nieuw boek verschenen: “Value Space Financial Planning”, wat nog een stapje dieper ingaat op de waaromvraag: Dus waarom nemen wij bepaalde beslissingen? Pas origineel verschenen in Amerika van de hand van Bill Bachrach. Ook recent is er nog een nieuw boek op de markt gekomen en er zijn er nog een paar die in de pijplijn zitten. En het belangrijkste daarbij is dat ik denk: Goed, als er ergens iets in Amerika, of zelfs ook in het VK, want dat ligt dichterbij huis, is wat geschreven is, waarom zou je hier het wiel opnieuw uit gaan vinden, als blijkt dat dat daar ook gewoon succesvol werkt? En dan blijkt dat we misschien op bepaalde gebieden niet eens zover van elkaar afstaan, dat wij dezelfde problemen ook wel hier hebben, zoals die je in Amerika of ook Groot-Brittannië hebt.
Maurice:
Ja, op beleggingsvlak is dat eigenlijk ook zo, en ook op financieel gebied. Dus daar zijn zeker overeenkomsten in te vinden, en het zijn ook interessante boeken die je hebt geschreven. Wat je daarin merkt is toch dat de Amerikanen en de Engelsen door het lezen van dat boek er ook wat meer plezier in krijgen. Want het is daar echt een heel goed gelezen boek.
Robert:
Absoluut. Weet je, we zullen nooit met zijn allen financieel planners worden – die financieel planners vinden het inderdaad leuk om op zondag nog eens een keer door alle bonnetjes heen te lopen. Maar goed, dat is ook niet nodig. Het is wat ontastbaarder geworden, dat geld. Dus van het moment dat we toch een klein beetje het juiste stapje doen, en dat hoeft niet zo veel inspanning te kosten, maar zo nu en dan even een check doen, dat je er heel eventjes bij stil staat, dan voorkom je in ieder geval dat je op een moment een groot probleem krijgt omdat alles op de automatische piloot liep. En zolang het goed gaat, gaat het goed, en ineens heb je wat tegenslag, en weet je inderdaad niet hoe nu verder. En dat voorkom je door zoveel mogelijk toch dat overzicht te houden en inzicht te hebben.
Roberts speciale aanbieding
Maurice:
En in het kader van het overzicht hebben, waarin wij eigenlijk bezig zijn met het opleiden van particuliere beleggers, ondernemers die hun geld naast de zijlijn hebben staan en er nu toch wat rendement op willen maken tijdens deze lage spaarrentes, had jij een heel mooi idee voor de luisteraars.
Robert:
Sowieso zijn de boeken goed gelezen, en wat dat betreft wil ik alle luisteraars van jullie podcast een plezier doen om het aan mij kenbaar te maken als ze interesse hebben in één van de boeken, want dan krijgen ze een mooie korting van 25 procent op de normale prijs. Dus dat was inderdaad een van de ideeën die wij eventjes besproken hebben.
Maurice:
En als ze dan een kortingscode aangeven dan moet dat zijn: VUVB Podcast. Als ze dat aangeven, dan weet jij waar zij vandaan komen. Dan zal ik inderdaad een link op mijn website zetten zodat mensen direct naar jou doorlinken en ook de bestelling kunnen plaatsen, als zij geïnteresseerd zijn in dat boek, of in een van jouw boeken.
Heel leuk! Nou hartstikke bedankt voor alle informatie. Het was zeker heel waardevol voor veel beleggers, denk ik. En ik hoop jou op een later moment weer terug te mogen ontvangen in de podcast.
Robert:
Helemaal goed Maurice, was leuk om te doen. Dank je wel.
Bedankt weer voor het luisteren naar onze podcast met financieel planner Robert van Beek. En als je geïnteresseerd in een van zijn boeken, ga dan naar onze website op www.vuvb.nl/14. Daar kun je met de kortingscode “VUVB-podcast” een van zijn boeken bestellen. Absoluut een aanrader om meer inzicht te krijgen in jouw financiële situatie! Heb je nu overige vragen over jouw beleggingsportefeuille of over hoe jij op een goede manier jouw financiële situatie in kaart kan brengen, ga dan naar onze website: www.vuvb.nl/beleggen en laat daar in ieder geval jouw contactgegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om dit in kaart te brengen en om je daarbij te helpen. Ik bedankt je weer voor het luisteren en tot de volgende podcast!