Wat mag vermogensbeheer kosten?

Op 24 mei 2012 hebben we een ontbijtsessie bijgewoond van IEXProfs. De toekomst van vermogensbeheer werd tegen het licht gehouden waarbij diverse vermogensbeheerders hun steentje hebben bijgedragen. Daarnaast gaven bekende sprekers als Jeroen Vetter en Peter Verhaar hun visie op de toekomst van het vermogensbeheer.

De afgelopen jaren hebben we beleggingsland aardig zien veranderen als het om banken en vermogensbeheerders gaat. De verschuiving vond volgens Jeroen Vetter van Capital Guards voornamelijk plaats op de volgende punten:

  1. Verandering van het behoeftepatroon van de doelgroep
  2. Overheid draait steeds meer de duimschroeven aan
  3. Meer transparantie in productievoorwaarden (verdienmodellen etc.)
  4. De groeiende rol van technologie en social media
  5. Concurrentie van alternatieve modellen

Klant en vermogensbeheerder dichter tot elkaar gekomen?

De vraag is of dit er voor gezorgd heeft dat klant en de vermogensbeheerder dichter bij elkaar zijn komen te staan. Wij denken zelf van niet!

Vermogensbeheerders en banken proberen hun interne processen te optimaliseren en te verbeteren, zodat men voldoet aan alle eisen en regelgeving. Dit is ook in het belang van de klant, maar wat wil die eigenlijk?

Uit onderzoek van Create Research blijkt dat driekwart van de beleggers kapitaalbehoud wil in plaats van kapitaalgroei. Ook blijken er veel beleggers te kiezen voor execution only (zelf beleggen).

Niet omdat men zo graag zelf wil beleggen, maar meer omdat de dienstverlening van veel banken en vermogensbeheerders niet aansluit bij de wensen en eisen van de klant.

Bekijk ook de tips over kosten bij vermogensbeheer.

Vermogensbeheer klanten worden voorzichtiger

De meeste beleggers zijn gewild of ongewild steeds meer en meer betrokken geraakt bij het beleggingsproces, we zijn een stuk risico-averser en voorzichtiger geworden.

Tegenwoordig wil men als belegger weten waar het op staat. Transparantie, helderheid en kostenstructuur zijn daarbij belangrijk. Je wilt weten waar je voor betaalt en rekent de vermogensbeheerder af op de uiteindelijke resultaten.

Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt. Echter heb je je wel eens afgevraagd wat de dienstverlening van een vermogensbeheerder jou totaal mag kosten? 

Bandbreedte kostenstructuur

Een goedkope dienstverlening wil niet zeggen dat de resultaten daardoor verbeteren. Maar de kosten drukken op het uiteindelijke rendement en is dus wel een belangrijke factor.

Let daarom op de direct en indirecte kosten.

Wat ons betreft ligt de kostenstructuur van de totale dienstverlening van banken of vermogensbeheerders, afhankelijk van het totale vermogen, rond 0,5%. Wij kennen partijen die hiervoor een degelijke dienstverlening aanbieden. Zit je daarboven, dan kun je je  of je niet achterblijft qua rendement. 


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>