Fiscale aspecten hebben naast rendement, risico en kosten een enorme impact op het rendement bij beleggen. Helaas worden de fiscale aspecten bij beleggen vaak over het hoofd gezien.
In deze podcast gaan we daarom in gesprek met Jelle van den Berg.
Jelle is vanaf 1998 verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam (hij doceert o.a. college voor financiële planning, fiscale economie) en is hij hoofdredacteur van het Vakblad Financiële Planning.
Fiscaal vriendelijk beleggen
Je kunt beleggen in privé (box 3), in de eigen BV of middels een VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling).
We zullen samen met Jelle de fiscale consequenties meer uitdiepen voor deze 3 thema’s en wat de voor- en nadelen zijn per variant.
Naast het beleggen in aandelen of obligaties via een vermogensbeheerder, zijn er ook nog andere vormen van beleggen, namelijk:
- Beleggen in je eigen huis;
- Onderhandse hypotheek verstrekken aan je kinderen (de bekende familiebank constructie);
- Je leent geld uit aan je kinderen voor het opzetten van een eigen bedrijf;
- Je belegt in Crowdfunding, in zonne- en/of in windenergie;
- Beleggen met belastingvoordeel of belastingvrij beleggen in een groenfonds;
- Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden om te beleggen, waarbij je voorzichtig moet zijn in wat voor object je gaat beleggen.
We bespreken samen met Jelle van den Berg de ins- en de outs van de verschillende soorten van beleggen met de fiscale consequenties van deze beleggingen.
In deze aflevering leer je:
- Wat zijn de fiscale consequenties van de 3 hoofdthema’s beleggen in box 3, beleggen in de BV en de VBI;
- Wat zijn alternatieve vormen van beleggen naast het traditionele beleggen in aandelen en obligaties;
- Wat is het omslagpunt van een VBI (Vrijgestelde Beleggingsinstelling);
- Wanneer beleg je in privé en wanneer in de BV?
- Waarom kan je je kinderen een onderhandse hypotheek verstrekken en wat zijn de voor- en nadelen;
- Wanneer beleg je in een groenfonds en geeft dit belastingvoordelen?
- Wat is de belangrijkste levensles die Jelle van den Berg jou wil meegeven die hij heeft geleerd tijdens het beleggen van zijn vermogen?
Genoemde links in deze aflevering:
- Duoberg – Jelle van den Berg;
- Is De VBI (Vrijgestelde Beleggingsinstelling) Nog Wel Aantrekkelijk In 2017
- Nieuwe Vermogensrendementsheffing in 2017, Wat Zijn de Gevolgen?
- Pensioen in Eigen Beheer wordt in 2017 afgeschaft, Wat Nu?
- Welke vermogensbeheerder past het beste bij jouw persoonlijke situatie?
Transcriptie VUVB podcast 22
Dit is de VUVB podcast show met Maurice flinterman aflevering nummer 22. Welkom bij de VUVB podcast show waarin je luistert naar experts die je voorzien van de beste informatie, tips en tricks om het rendement op je vermogen te optimaliseren.
Vandaag gaan we in gesprek met Jelle van den Berg. En Jelle is een echte duizendpoot. Hij is namelijk eigenaar van Duo Berg Consultants en WFTNU en naast zijn studie fiscale economie in Rotterdam heeft hij 15 jaar als inspecteur bij de belastingdienst gewerkt.
En daarna 5 jaar bij de Rabobank Nederland waar hij fiscale zaken deed.
Van 2001 tot 2014 is hij mede-eigenaar geweest van het instituut fiscale kennisoverdracht. Van 1999 tot 2001 was hij bestuurder bij de Nederlandse orde van belastingadviseurs en vanaf 1998 is hij ook nog eens verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam waar hij onder meer college geeft hij over financiële planning, fiscale economie en een Masteropleiding financiële planning.
Daarnaast is hij ook nog eens hoofdredacteur van het vakblad: Financiële planning. Iemand die dus heel veel ervaring heeft en ons alles kan vertellen over de fiscale consequenties bij beleggen.
Ik hoop dat je er zin in hebt, we gaan hele interessante onderwerpen bespreken.
—-
Vandaag in de podcast van VUVB: Jelle van den Berg, welkom Jelle.
Jelle
Dank je wel, Maurice
Maurice
Leuk dat je meedoet. Vandaag gaan we het hebben over een interessant onderwerp voor veel mensen. In ieder geval mensen die vermogend zijn.
Het gaat over de fiscale aspecten bij het beleggen en dan misschien niet eens zo zeer bij het beleggen. Want je kunt natuurlijk op meerdere manieren je vermogen invullen en het is zo dat een vermogende particulier of een vermogende DGA of wie dan ook is eigenlijk altijd op zoek naar mogelijkheden is om zijn vermogen zo goed mogelijk in te richten. En daar heb je meerdere thema’s voor, eerdere mogelijkheden; bijvoorbeeld lenen aan kinderen..
Kun jij daar wat voorbeelden van geven Jelle? Wat op dit vlak de mogelijkheden zijn, om daar wat meer beeldvorming bij te krijgen.
Jelle
Ja, daar zouden we op zich een uur over kunnen praten. Maar het is wel leuk om een paar hoofdthema´s te noemen zoals je net zei. Ik denk voordat je inhoudelijk wat de diepte in gaat, dat je voor jezelf altijd even moet afvragen: welke hoeveelheid geld heb ik beschikbaar om te beleggen?
Je moet altijd zorgen dat je wel wat liquiditeit hebt om dingen te doen die ineens onverwacht komen.
De tweede vraag die je eigenlijk altijd even af moet vragen is begrijp ik wel wat ik ga doen? Waarin ga ik beleggen?
Ga alsjeblieft niet beleggen in dingen waarvan je niet goed begrijpt waar het toe leidt en hoe het in elkaar zit. Later zullen we hier nog wel een voorbeeld van geven waar dat desastreus mis is gegaan. Maar wat zou je nou gewoon relatief dicht bij huis kunnen doen? Ik denk dat dat het makkelijkste is voor de meeste mensen. Dan zou je in de eerste plaats kunnen kijken dat je kunt beleggen in je eigen huis. Dat klinkt wat raar, maar dat kun je straks misschien even uitwerken.
Je kan geld verstrekken, een lening verstrekken aan je kinderen die een eigen woning kopen, een eigen huis kopen. Je kan wat leningen verstrekken aan bedrijfjes van kinderen. Dus kinderen die als ZZP-er starten of een bedrijf; een goed idee hebben of wat dan ook. En wat tegenwoordig heel erg populair is en daar moeten we het zeker zo even over hebben, zijn via allerlei crowdfunding achtige vormen geld verzamelen. Daar kan je beleggen in de vorm van zonnepanelen, windmolens en al dat soort grappen.
Wat zijn alternatieve vormen van beleggen naast het traditionele beleggen?
Maurice
Ja want dat komt wel steeds meer in toch? Je ziet dat eigenlijk vanuit het buitenland steeds meer naar Nederland overvliegen. Nu zijn we in Nederland natuurlijk wel wat behoudender, dus niet zo heel snel over de streep te trekken, maar ja, er zijn steeds meer voordelen aan dit soort initiatieven.
Jelle
Ja, nee, dat klopt zeker goede rendementen en dat is natuurlijk wat daar speelt. Alleen realiseer je altijd: hoger rendement betekent ook een hoger risico.
Maurice
Ja, precies en dat is eigenlijk ook een beetje de crux in het hele verhaal. Want ja, je merkt dat heel veel beleggers toch altijd verleid worden om het maar zo te zeggen, door het hoge rendement. Er is altijd wel iets in de krant te vinden waarin staat van: je kan nu weer een hoog rendement krijgen.
Maar ja wat je zegt, heel veel beleggers beseffen zich niet dat daar onderliggend hoog risico aan vast kleeft. Ja en daar moet je gewoon heel erg voorzichtig zijn. Het is gewoon best lastig merk ik voor heel veel beleggers om daar doorheen te prikken. Misschien heb je daar zelf nog wat tips voor.
Jelle
Ja, nee dat klopt. Dat is ook wat je merkt . Mensen willen ook weten. Ze worden thuis gebeld door allerlei callcentra. En recentelijk is het ook weer zeer populair om gebeld te worden voor grond. Allerlei bedrijven zeggen: ik heb fantastische grond en binnenkort word het omgezet in bouwgrond en dan gaat de prijs van pakweg 45 euro naar 150 euro.
En dan denk ik bij mezelf, ja allemaal prachtvol, maar hoe groot is die kans dat dat gebeurt?
Want als dat echt zo zeker is dan gaan de mensen dat natuurlijk niet verkopen. Dan gaan ze dat allemaal zelf kopen voor die 45 euro. Dus laat je alsjeblieft niet verleiden door fantastische rendementen, realiseer je dat er altijd een groot risico aan zit.
Maurice
Ja, of bespreek het altijd met een derde die daar gewoon meer verstand van heeft en die je kan wijzen op de valkuilen.
Jelle
Ja, nee, zeker.
De fiscale consequenties van beleggen in box 3, beleggen in de BV en de VBI
Maurice
En als we teruggaan naar het onderwerp waar we het net over hadden Jelle, want je gaf aan, er zijn eigenlijk een aantal hoofdthema´s.
Kinderen kun je geld uitlenen. Je kunt natuurlijk investeren in het bedrijf van een van je kinderen. Alleen wat ik daarbij altijd merk is dat het voor de vermogende zelf, als vaderfiguur, nog weleens lastig om dan ook geld te schenken aan je kinderen, omdat je eigenlijk wil dat ze zelf de verantwoordelijkheid nemen over hun leven en dat ze dus niet afhankelijk zijn van papa.
Jelle
Ja en dat vind ik ook. Ik heb zelf ook kinderen, dus die spagaat maak ik ook. En dat betekent dat ik eigenlijk deels ook geld leen aan mijn kinderen. En dus niet schenk. Of misschien later schenk of ooit een keer ga schenken. Maar dat ik nu leen. En dat zou je kunnen doen als de kinderen een eigen woning kopen. Dan kan je gewoon lenen aan die kinderen en het aardige daarvan is natuurlijk dat de kinderen rente betalen aan jou, hypotheekrente, en die rente is voor die kinderen aftrekbaar. Maar voor jou zit jouw geld wat je hebt geleend, in box 3. Of met andere woorden over de werkelijk ontvangen rente daar betaal je geen belasting, alleen maar over het fictieve rendement op dat vermogen. En dat is natuurlijk wel prettig want die kinderen kunnen gewoon in box 1 de rente aftrekken. En realiseer je ook als je een lening verstrekt voor de eerste keer dat je dan je ook nog een provisie kan vragen aan die kinderen, Dat zou de bank namelijk ook doen. Als die provisie pakweg 1500 of 2000 euro is, ja dan kunnen die kinderen dat vrolijk aftrekken en bij jou komt het gewoon onbelast binnen. Waarmee je rendement op die lening zeg maar behoorlijk omhoog gooit ten opzichte van de situatie dat je op een bank hebt staan, waar je misschien een half of een procent rente krijgt.
Maurice
Ja dus eigenlijk wat je doet is: je leent geld uit aan je kinderen en je vraagt een wat hogere rente. En door middel van schenking, schenk je eigenlijk weer iets terug.
Jelle
Ja, goed daar kan je voor kiezen.
Doe dat niet 1 op 1 dat je zegt elke maand krijg ik 400 euro rente van mijn kinderen en ik ga meteen 400 terug schenken. Of ik schrijf een briefje; joh betaal maar niet, ik schenk het je. Doe dat alsjeblieft niet, maar schenk dan gewoon een keer per jaar aan het begin van het jaar of halverwege het jaar 4000 of 4800 euro, waarmee die kinderen dan die rente kunnen betalen.
Maar ook als je dat niet zou willen, dus als je zegt: ik wil niets aan mijn kinderen schenken omdat ik misschien het geld zelf later nodig heb, maar ik wil ze wel helpen.
Ook dan kan je ze op deze manier helpen omdat ze dan een lening hebben. Let wel op dat je die lening niet meteen kan terug vragen. Zeker niet in de situatie van een eigen woning lening, want ja als jij 100.000 euro uitleent of 50.000 kunnen die kinderen niet zomaar even 50 mile ophoesten.
Maurice
Nee, er zijn twee zaken die daarin nogal in belangrijk in zijn.
Als je leent aan je kinderen dan is het wel belangrijk dat daar een marktconforme rente tegenover staat. Je kunt niet zeggen van okay, in deze markt waarin de rente op een spaarrekening een half tot, nou ja niet eens een procent is reken ik aan mijn kinderen 7% en ik schenk inderdaad alles terug. Er moet ook een aflossingsschema tegenover staan, toch?
Jelle
Ja, nee, dat ben ik met je eens. Als je kinderen nu zeg maar geld lenen voor een eigen woning dan moet daar een aflossingsschema tegenover staan.
Kijk de marktrente, hypotheekrente ligt een beetje tussen de 2 en 3 procent, misschien 4 procent en dat betekent jij als ouder iets hoger kan zitten omdat er geen hypothecaire zekerheid op zit. Je hoeft niet naar de notaris om hypothecaire zekerheid te vestigen.
Theoretisch is je risico wat hoger dus je kan je percentage iets hoger zetten. Je kan inderdaad een paar procent extra vragen zeg maar 4%, 5% is geen probleem. En wat je dan natuurlijk kan doen is jaarlijks een bedrag schenken waardoor ze eigenlijk hun rente kunnen betalen. Hun netto rente en tegelijkertijd kan dat een stukje aflossing zijn. Dan kan je dus een mailtje sturen of een briefje sturen naar je kind moet je luisteren lief kind, ik heb nog eens naar mijn jaarcijfers van het voorgaande jaar gekeken en dat ziet er allemaal goed uit. Dus dit jaar wil ik jou graag 5000 euro schenken. En dat doe ik in de vorm van het aflossen van de lening. Dus in plaats van laten we zeggen 50.000 euro ben je mij nu nog 45.000 euro schuldig.
Zo voldoet het kind natuurlijk direct aan die aflossingsverplichting. Dat is ook wel handig.
Maurice
Okay, op die manier dus. En stel nou dat je het vermogen op de lange termijn niet kunt missen daar zit natuurlijk ook wel een risico denk ik,
Want op het moment dat je zegt als ouder okay ik leen het geld de komende zes, zeven jaar dan is het natuurlijk heel erg leuk voor het kind dat het tegen een misschien wat lagere rente – op dit moment – kan lenen bij zijn ouders. Alleen stel dat hij over zes of zeven jaar moet terugbetalen dan is het zo dat hij waarschijnlijk over zes of zeven jaar, omdat hij nog niet het geld op zijn rekening heeft staan, gaat lenen bij de bank. En ja op dit moment staat de rente natuurlijk historisch laag. Nou kan hij natuurlijk altijd nog lager, maar stel dat de rente nou gaat stijgen dan zit daar natuurlijk wel een risico in voor het kind. Omdat hij op dat moment zes of zeven jaar tegen gunstige voorwaarden heeft geleend of tegen gunstige rente in dit geval.
En dat hij er dan na zes of zeven jaar uiteindelijk achter komt – de rente staat dan ineens op vijf procent -en ik moet nu bij de bank tegen een veel hoger percentage gaan lenen. En dit gaat over de long term nog meer geld kosten ook.
Jelle
Ja, nee, dat doet zich natuurlijk voor in de situatie dat je niet schenkt als ouder. Kijk als je als ouder schenkt dan verdwijnt langzaam die schuld, dus dan over 6 ,7 , 8 of 10 jaar is die schuld natuurlijk vrij klein geworden en daar speelt dat probleem niet. Maar het speelt zeker wel in het geval dat de ouders niet schenken.
En ik denk dus ook dat je goed moet nadenken als ouder en als kind of je dit risico wilt nemen want jij schetst wel heel makkelijk dat het kind over zes of zeven jaar dan een extra hypotheek kan krijgen maar ook dat is nog maar de vraag bij de bank.
Maurice
Ja precies
Jelle
Want we weten dat helemaal niet. We kennen de inkomenspositie niet over zeven jaar van dat kind. Ben je werkloos dan krijg je erg lastig een extra lening. Stort de huizenmarkt over zeven jaar in elkaar, nou vergeet het maar die extra lening.
Dat zijn onzekerheden als ouder en als kind dus daar moet je van tevoren over nadenken en je moet ervan uitgaan als ouder dat je niet zo makkelijk het geld eruit haalt. Je helpt je kind en misschien jezelf door een redelijke opbrengst maar je hebt het niet zo snel liquide
Maurice
Nee precies, dus flexibeler wordt je er niet van, alleen je hebt wel meer zekerheid denk ik, daar mag je opzich wel vanuit gaan als het je eigen kind is, afhankelijk van het kind natuurlijk, dat je uiteindelijk over de lange termijn het geld terugkrijgt.
Jelle
Ik denk dat het iets flexibeler ligt bij een lening aan een bedrijf van een kind. Daar kan je ook een lening verstrekken. Maar daar moet je ook een leningsovereenkomst maken. Doe dat alsjeblieft wel want anders kun je fiscale problemen krijgen. En in die leningsovereenkomst leg je natuurlijk het rentepercentage vast, maar ook een aflossingsschema. En dat kind dat mag je aannemen heeft dan een bedrijf, dat bedrijf gaat winst maken op enig moment en kan daarmee ook aflossen. En daar heb je denk ik misschien iets meer flexibiliteit in de aflossing. Je hebt een kortere termijn natuurlijk vaak om af te lossen. Leningen aan bedrijven zijn meestal 5 of 10 jaar. En dat kind weet dat ook van te voren. Dat betekent dat je als ouder, als je een lening verstrekt aan het bedrijf, dat je dan wat sneller je geld terug kan hebben. Maar de risico´s blijven daar nog steeds dat het ook niet kan, als het slecht gaat met het bedrijf.
Maurice
Ja en normaal gesproken als je als bedrijf zijnde een lening afsluit, dan is de rente die je daarvoor betaald is ook hoger dan als je bijvoorbeeld een hypotheek neemt. Geldt dit dan ook voor ouders dat ze dan een hogere rente in rekening kunnen brengen en dus ook een hoger bedrag weer kunnen schenken?
Jelle
Ja, het liefste wil ik die koppeling met die schenking losmaken. Dat kan natuurlijk altijd wel, maar je moet maar kunnen als ouder toch? Dus als het kan is er geen probleem. Maar als je het niet kan en dat zal toch in veel situaties het geval zijn, dan leen je met de bedoeling om het t.z.t terug te krijgen, omdat je daar bijvoorbeeld je eigen pensioenvoorziening voor moet hebben dan wel zorgkosten moet betalen. En inderdaad je kan een hoge rente vragen, 6 of 7 procent kun je echt wel vragen aan je kinderen. En je kan ook nog zeggen: ik ga een stukje terug schenken. Maar hoe dan ook die lening moet wel worden afgelost op enig moment, omdat je daarvan moet leven. Maar het gaat wat sneller, maar zorg alsjeblieft wel voor een goede schriftelijke leningsovereenkomst waarin staat dat de rente 6 of 7 % bedraagt dat het in tien jaar wordt afgelost. Dus elke maand een beetje. En als het kind niet aflost ga dan ook proberen om even die aflossing te krijgen en stuur een brief met: je moet wel aflossen ga da helpen herinneren. Klinkt voor een kind wat zwaar maar dat is een beetje de gedachte erachter. Anders kan je in de fiscale problemen komen.
Maurice
Ja, helder
Jelle
Dat zijn eigenlijk de leningen.
Nou misschien heel kort nog even bij beleggen in eigen huis. Ik denk toch dat mensen die met hoge hypotheekrente zitten uit wat vervlogen tijden, zeg maar van 5%, 6% , of 7% en die op de bank nu 1,2% rente krijgen. Dat die overwegen om een stukje van hun geld te gebruiken om af te lossen. Zeker als het een aflossingsvrije lening is. Aandachtspunt is wel heel even of je kapitaalverzekering hebt in het hele gebeuren. Als je dat hebt moet je even goed overleggen met de bank of wat dan ook over wat de fiscale gevolgen zijn. Heb je dat niet, of tot een laag bedrag dan is te overwegen om een stukje van je eigen geld te gebruiken om af te lossen, omdat je dan in plaats van 1,5% of 2% rente die je krijgt op de bank nu ineens geen 5%, 6% of 7% meer betaalt aan hypotheekrente en dat kan best een netto voordeel zijn. Ook daar weer de waarschuwing: dat doe je voor altijd.
Dus je kan het niet er niet makkelijk meer uit halen: uit je huis. Dus overweeg wel of je het geld binnenkort nodig hebt. Want als je het nodig hebt moet je het vooral niet doen.
Maurice
Ja en in sommige gevallen, het hangt natuurlijk een beetje van de voorwaarden af van de hypotheekverstrekker, maar 10% of 15% is meestal tegenwoordig wat je boetevrij kunt aflossen. Als je meer aflost dan moet je het natuurlijk wel even uitrekenen.
Jelle
Ja precies dan heb je ook weer een boete.
Maar je kan best op 26 december en op 4 januari aflossen. Dan heb je twee jaren, dus dan heb je al in jouw geval 10% tot 20% wat je kan aflossen. Dat is al best behoorlijk veel.
Maurice
Dus dat zou een mooi alternatief zijn waar toch best wel veel klanten, van mij ook, naar kijken,
Zo van: is het zinvol omdat op dit moment te doen? En dat is natuurlijk een rekensom.
En die rekensom is natuurlijk variabel want het hangt natuurlijk helemaal af van wat gaat de rente doen? En wat brengt mijn belegging op dit moment op als ik het niet in huis terug stop?
Jelle
Ja, mee eens en dat weet je gewoon niet. Iedereen wil graag de krant hebben van 2020, maar helaas
Wanneer beleg je in privé? En wanneer in de BV?
Maurice
Helder en dan is het denk goed om ook eventjes te kijken naar de constructies die je hebt als je in privé of in de BV wilt gaan beleggen. Want er zijn natuurlijk ook meerdere manieren voor hoe je dat kunt invullen en ook kunt berekenen.
Wanneer is iets zinvol of niet? En als je gaat beleggen dan is het natuurlijk sowieso heel erg belangrijk dat de kosten laag zijn en dat je dat laag houdt.
En de kosten kun je natuurlijk onder aan de streep laag houden als je ook een goed rendement maakt. Tenminste als je een goed rendement maakt en je hebt lage kosten. Dan hou je netto aan de streep een goed resultaat over laat ik het zo zeggen.
Maar je hebt natuurlijk fiscale aspecten bij het beleggen die nog wel eens over het hoofd worden gezien. Misschien kun je daar iets meer over vertellen Jelle?
Jelle
Ja prima, heel graag.
Ook daar vooraf weer de waarschuwing als je al iets gaat doen, begrijp wat je gaat doen. Aan het begin heb ik het al even gezegd.
Ik zal een triest voorbeeld geven. In de jaren ´70 en ´80 zijn heel veel mensen het schip in gegaan bij beleggingen in het American Lend Program fonds. AOP voor de liefhebber. Ik was toen werkzaam bij de belastingdienst en ik ben daar gaan kijken.
Dat was in Amerika grond beleggen met een ingewikkelde leen constructie daarachter. Mensen begrepen niet wat er gebeurde. Ik ben gaan kijken en wat de mensen daar kochten dat was woestijngrond. Terwijl ze dachten dat ze een mooi winkelpand hadden gekocht op een reeks van winkels of grond daaronder of zo.
En dat was natuurlijk werkelijk desastreus. Dus dat was kansloos voor die mensen. Die zijn al hun vermogen kwijt geraakt, of heel veel vermogen, en dat had alles te maken met het feit dat ze gewoon niet wisten wat ze deden.
Dus nogmaals mijn waarschuwing: alsjeblieft probeer te begrijpen wat je doet met beleggen en als je het niet begrijpt, ga het dan niet doen. Of ga je laten voorlichten en uitleggen tot je het wel begrijpt. En niet alleen jezelf maar wellicht ook je partner lijkt me ook wel handig.
En dan kom ik inderdaad aan de vraag, hoe ga ik dan beleggen?
Zeker als ondernemer, als DGA met een eigen BV kan je overwegen om al dan niet in de BV sfeer te beleggen. Nou Grosso Mode heb je drie manieren om te beleggen. Je kan beleggen in box 3, je kan beleggen in je eigen BV en je kan beleggen in een VBI: een Vrijgestelde Beleggings Instelling, ik zal dat verder VBI noemen.
En alle drie hebben zijn voor- en zijn nadelen.
Voor en Nadelen van een VBI
Als je binnen box 3 belegt dan beleg je natuurlijk allemaal op spaarrekening, op obligaties, op aandelen wellicht, maar probleem is wel even dat je een behoorlijke heffing betaal in box 3.
Om even een idee te geven; het is een saldo heffing, er zit een formule voor, maar dan moet iedereen maar even aannemen dat het juist is.
Tot 75.000 euro betaal je 0,86% belasting los even van vrijstellingen. Tussen 75.000 en 975.000 is het 1,38% dacht ik en als het meer dan 975.000 is dan betaal je 1,62% belasting.
Die twee laatste zijn dus duidelijk meer dan die 1,2% die we kenden uit de jaren tot en met 2016.
Maurice
Ja
Jelle
Dus elke keer is het de afweging als ik in box drie beleg dan zeker de wat vermogende onder ons betalen gewoon 1,38% en als je meer dan een miljoen hebt 1,62% en de vraag is of dat slimmer kan en dat kan ook wel eens slimmer.
Maurice
En als je het dan hebt over slimmer, dat zijn dan met name de wat grote bedragen als ik het goed begrijp.
Jelle
Ja, de wat grotere bedragen.
Ik denk dat het wat slimmer is, als je een miljoen hebt of meer, dat we beleggen.
Ja dan denk ik dat beleggen in de eigen BV of nog beter: beleggen in een VBI beter is. En dat heeft alles te maken met het feit dat als je een BV hebt dan zijn die beleggingen dus niet in box 3. Dus die wordt niet getroffen door die heffing van de 1,62%. (laten we dat percentage maar even aanhouden voor vermogens van een miljoen en meer.) Maar die worden getroffen door de vennootschaps- belasting in de BV die is 20%. En de inkomstenbelasting maar dan in box 2 en dat is 25% en per saldo zit je dan over het algemeen voor vastrentende bedragen dus vastrentende beleggingen. En dan moet je denken aan deposito’s, spaarrekeningen en aan obligaties. Dan zit je duidelijk onder het 1,62% tarief.
Dus daar waar je wilt beleggen om belegging technische redenen, of om je gevoel om je emotie, in vastrentende waarde denk ik dus aan depositos, spaarrekeningen obligaties daar is het verstandiger, fiscaal handiger om in de eigen BV te beleggen.
Als je die hebt, want dat is wel een voorwaarde natuurlijk.
De derde variant waar ik over sprak is de VBI, het probleem van de VBI is dat die alleen maar mag beleggen in je eigen onderneming.
Dus mensen die een eigen BV hebben, die kunnen van die BV geen VBI maken zolang je daar zeg maar in werkt. Of een werkmaatschappij of meer daaronder hebt hangen. Dat kan niet. Dus dan moet je een aparte VBI oprichten. Dat kan ook.
Het voordeel van een aparte VBI is dat je geen vennootschapsbelasting betaalt dus niet die 20 of 25% VPB. En dat betekent dat je dus ineens een belastingheffing weghoudt. Natuurlijk krijg je daar in de inkomstenbelasting nog wel een stukje correctie voor, Maar daar betaal je uiteindelijk 1,35%, en ook daar moeten mensen maar even geloven dat het percentage ongeveer klopt.
We hadden het zo direct over die hoge categorieën mensen die een miljoen of meer te beleggen hebben. Die betalen in box 3 1,62% en in die VBI is het ongeveer 1,35% dus dat scheelt 0,3% minimaal en waarschijnlijk veel meer
Maurice
Nu is het natuurlijk wel zo dat voor de VBI ook gezamenlijk met de vermogens rendementsheffing natuurlijk qua regelgeving in 2017 het een en ander veranderd is.
Er zitten natuurlijk ook een aantal voorwaarden aan die VBI om die oprichten wat niet in elke situatie heel positief is.
Jelle
Ja dat vraag ik me af.
Dat zou je denk ik moeten uitrekenen.
Maar VBI en dan moet ik helaas even een fiscale term gebruiken, die moet je doen in de vorm van een open fonds van gemene rekening. Dus niet in de BV. Want dat kan helemaal niet en een NV is allemaal veel te duur. Dus je maakt een open fonds van gemene rekening. Dat gaat heel makkelijk, dat kost ook heel erg weinig.
Het nadeel is dat je niet in alles kan beleggen. Je kan alleen maar beleggen in verhandelbare effecten, dus aandelen, obligaties en dergelijke en liquide middelen. Dat zijn de twee mogelijkheden waar je in kan beleggen en heel nadrukkelijk kun je niet beleggen in je eigen bedrijf of in vastgoed of in pensioen. En een pensioen BV kan dus ook niet. Of in leningen. Je kan dus niet lenen van die VBI voor een hypotheek of zo van je eigen pand.
Je moet echt het geld hebben wat je wilt beleggen en dan kan je dat in zo een fonds van gemene rekening doen. En met de nieuwe spelregels zijn die tarieven wat aangepast, maar uiteindelijk kom je dan terecht op een heffing van 1,35% elk jaar. en dat is duidelijk lager dan het box 3 tarief en die 1,35% dat kan zelfs nog iets omlaag. Maar dat hangt een beetje van af hoe je de zaken in regelt
Maurice
Ja en wat de kosten zijn om een VBI te starten en te onderhouden.
Jelle
Ja, maar dat valt allemaal reuze mee natuurlijk want als je in BOX 3 beleggingen hebt, heb je ook beheerskosten. Dan zitten die aandelen ook bij een bank of een broker of wat dan ook en die berekent ook beheerskosten dus die kosten zijn gelijk.
Dus de enige kosten die je hebt zijn de oprichtingskosten en het maken van de akte,maar het kan allemaal onderhands. Dus dat betekent dat je niet langs de notaris hoeft, en ja die kosten dat valt allemaal reuze mee. Zeker op grote bedragen
Wat is het omslagpunt van een VBI (Vrijgestelde BeleggingsInstelling)?
Maurice
En als je het dan hebt over grote bedragen: waar moet je dan ongeveer over nadenken waar het omslagpunt ligt bij een VBI?
Jelle
Ik denk ruimschoots boven het miljoen in aandelen, obligaties en liquide, dus echt wat je vrij besteedbaar hebt of vrij belegbaar. En liefst nog wat meer.
Maar als je boven de miljoen zit, wat je wat langer kan wegzetten zo een fonds van gemene rekening, dan is het zeker het overwegen waard om dat te doen. Dat scheelt toch duizenden euro´s per jaar in belastingheffing en dat is denk ik wel de moeite waard.
Nog wel een aandachtspunt denk ik. Zo een fonds van gemene rekening kan je niet in je eentje doen. Je hebt minimaal twee leden nodig waarvan de verhouding ook minimaal 90-10 is. Dus 80-20 kan ook, maar 97-3 kan heel nadrukkelijk niet.
En bovendien mag het niet met je vrouw zijn, tenzij je onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd dan kan het wel. Met je partner moet ik zeggen: vrouw of man.
Maar het mag ook met je meerderjarige kind. Dus op die manier hou je toch een beetje een familie gevoel intact. Wat voor de veiligheid misschien wel prettig is en de vertrouwensband die je hebt. Maar je kan dus niet in je eentje. Wat in een BV wel kan.
Beleggen in een BV kun je natuurlijk wel in je eentje doen. Dat kan je weer niet in zo een VBI want dan moet je minimaal twee aandeelhouders of vennoten hebben.
Maurice
Wel een belangrijk punt dus. Dat is ook wat ik bedoelde met beperkende voorwaarden. Sommige beleggers of vermogende particulieren vinden dat niet zo een prettig idee omdat ze natuurlijk niet volledig de controle voor hun gevoel hebben. En dan ga je richting de vertrouwensband. Dan is de vraag wie is dat? En hoe vertrouw je diegene?
Jelle
Ik denk ook dat dat heel erg belangrijk is dat vertrouwen, begrip, rust in je hoofd dat dat minimaal zo zwaar weegt als het fiscale voordeel.
Een grappig voorbeeld, het is een extreem voorbeeld hoor van wat jaren geleden.
Wij hadden vroeger een tarief van 60% en zelfs 72% in de inkomstenbelasting.
En ik had toen een keer een ondernemer en die maakte in het gulden tijdperk bijna jaarlijks 400.000 gulden winst elk jaar en die had het in een inkomstenbelasting ondernemer en die betaalde dus maximale tarief van 60-72 terwijl als hij in de BV had gedaan had hij veel minder betaald.
Ik heb hem dat wel eens gevraagd. Ik zeg: “meneer, niet om het een of ander, maar waarom doet u dat in die IB onderneming?”
Hij zegt: “Meneer van de Berg, ik zal het u een keer uitleggen. Ik heb geen zin in dat gedoe. Dit kan ik begrijpen. Ik kan heel makkelijk aan mijn geld komen. In een BV moet ik weer een besluit van aandeelhouders hebben omdat geld eruit te halen. Ik vind het gewoon allemaal ingewikkeld die BV structuur. Ik ben trots op mijn onderneming en dat ik veelbelasting betaal, dat hoort daar dan blijkbaar bij”.
En daar was die rustig mee in zijn hoofd.
Hij vond het overzichtelijk. Hij kon er makkelijk mee spelen. Hij was daar rustig door. Hij sliep daar goed door. En dat geeft maar even aan, nogmaals extreem geval, maar dat het heel belangrijk is dat je dat ook goed voor elkaar hebt.
Maurice
Ja precies en dan is het dus per individu verschillend of het wel of niet goed voelt. En of het dus ook iets voor jou is natuurlijk, rekentechnisch gezien
Jelle
Ja, ik denk dat dat misschien wel bijna de belangrijkste boodschap is.
Sowieso voor alles wat fiscaal maar met beleggen te maken heeft. Het moet goed voelen, begrijp wat er gebeurt en als je dat begrijpt en je kan het je partner uitleggen dan kan je het doen.
Wanneer beleg je in een groenfonds en geeft dit belastingvoordelen?
Maurice
Ja, helemaal helder Jelle, en dan vind ik het nog wel interessant want je kunt beleggen met belastingvoordeel. Belastingvrij beleggen in bijvoorbeeld een Groenfonds. Want daar zijn wat vrijstellingen en wat heffingskortingen voor. Is dat naar jouw mening de moeite waard?
Jelle
Ja, ik denk het wel.
Kijk, ik weet niet precies hoe hoog het bedrag is, maar als je enkel tienduizenden tienduizenden euro´s kan je vrijgesteld beleggen in die groenfondsen.
En ook daar speelt natuurlijk toch weer: vind ik dat ook belangrijk?
Vind ik het milieu ook belangrijk?
En dan moet je dat vooral doen en het rendement van die fondsen is vaak iets lager dan ander rendement.
Alleen het is vrijgesteld, inclusief die heffingskorting waar jij op doelt.
Een soort aftrek in je veschuldigde inkomstenbelastingen, die wordt dan met een bedrag verlaagd. Tot een zeer aantrekkelijk nettorendement.
Dus ja doen als je denkt dat het een goed plan is en fiscaal is het niet zo risicovol als aandelen.
Maurice
Ja precies ik vroeg me net af wat voor fonds je daarin neemt. En wat de opbrengsten daar van zijn. Daar moet je ook kritisch op zijn.
Want net hadden hadden we in het begin al even over crowdfunding en nou je hebt tegenwoordig natuurlijk ook zonnepanelen, windenergie en meer.
Kun je daar ook iets meer over vertellen wat daar eventueel de mogelijke alternatieven zijn, voor beleggers die daar mogelijk geïnteresseerd in zijn?
Jelle
Ja er zijn platforms. Je kan op het internet gewoon zoeken naar platforms.
Maar er zijn ook vermogensbeheerders die het aanbieden. En ja ook daarvan weer de vraag: wil ik dat steunen?
En als je dat wilt, dan kun je dat doen.
Als voorbeelden: zonnepanelen ,windmolens, maar er zijn legio ideeën op de markt waar je geld in kan stoppen. En dat kan goede rendementen geven. Je kan zo 10%, 15%, 17% rendement maken. Maar voor hetzelfde geld is volgend jaar je bedrijf failliet.
En dan ben je je geld allemaal kwijt.
Dus ik vind het zelf leuk. Ik doe het zelf ook eerlijk gezegd.
Een klein stukje van mijn geld stop ik in dat soort projecten en soms gaat dat hartstikke goed, maar ik ben ook wel eens kletsnat gegaan.
Dat is even jammer dan.
Maar als het bij je past en je hebt geld beschikbaar:dan zijn dit mooie vormen denk ik. Dus aan het eind van je beleggingstraject. Waarbij je het allemaal deels wat zekerder belegt en deels wat risicovoller in aandelen. En je hebt wat geld over om erg risicovol te beleggen maar je wilt ook het milieu steunen ja dan is het mooi om bij te zitten.
En wat ik zelf wel grappig vind in die crowdfundings vormen: ik heb onlangs meegedaan, dat is een paar jaar geleden alweer, aan Donner die boekhandels. Dat die allemaal ineens zelfstandig werden, met crowdfunding zijn ze doorgestart.
Dan krijg je een beetje dividend of niet, maar je kan ook gratis naar een jazz avond die daar wordt gehouden of je kan daar eens een keer een boek kopen met heel veel korting als een soort rendement op je belegging.
Dat vind ik ook wel aardig in een aantal van dit soort projecten. Je zit daar heel dichtbij en dat maakt het ook wel heel leuk.
Maurice
Waardoor het ook meer om de ervaring gaat en om het breedte vlak van ondersteuning van de samenleving
Jelle
Ja en het gunnen inderdaad, je gunt dan als aandeelhouder in dit geval een boekhandel een doorstart. En dat geeft ook voldoening zeg maar. Dat is ook waarde. Ik hecht daar dus zelf persoonlijk aan, maar iemand anders kan daar volstrekt anders inzitten.
Maurice
En bij dit soort initiatieven is het voornamelijk de spreiding. Dat je dus niet op een paard wedt, maar dat je er misschien tien of twintig neemt, is dan denk ik ook van belang, zodat je niet op de verkeerde gokt.
En inderdaad, wat je in het begin al zei: doe het met een klein bedrag.
Voor iedereen is een klein bedrag natuurlijk anders, maar doe het dan met een klein percentage van je vermogen.
Jelle
Ja, ik vind het een belangrijk punt wat je daar aanhaalt dat je vooral ook blijft spreiden. Dat als ergens iets mis gaat, dat het niet meteen een debacle is voor je hele familie.
De belangrijkste levensles die Jelle van den Berg jou wil meegeven die hij heeft geleerd tijdens het beleggen van zijn vermogen.
Maurice
Ja, exact.
En Jelle je had net al een paar belangrijke inzichten geven. maar wat is nou een hele belangrijke levensles die jij hebt gehad in je leven? Die je in je werkzame leven hebt opgedaan? Dat je graag zou willen delen met de luisteraars van deze podcast.
Jelle
Nou het meest dramatische is wel dat ik een paar keer heb meegelopen met een hype.
Zo van jongens: het gaat er zo goed mee we moeten in die branche of in dat bedrijf investeren. Ik zal de naam niet noemen,.
Nou dan ben ik altijd te laat, maar bovendien had ik daar veel geld ingezet en dat ging toen helemaal mis. Dat bedrijf ging failliet en dat had ik dus niet moeten doen.
Dus ik denk dat je niet mee moet gaan in de hype.
Dat je eerst even voor jezelf moet uitmaken: wil ik hier echt in beleggen?
Is de rendement-risico verhouding passend bij mij?
Voel ik me daar prettig bij?
En dan kan je het doen met het risico dat het misgaat.
Maar ik ben daar een of twee keer fors de mist mee ingegaan wat langer geleden.
En dat is mijn grootste levensles denk ik geweest.
Wees voorzichtig met iedereen die zegt: joh, je moet daarin! Dat gaan we doen. Zorg ervoor dat je zelf zicht houdt op wat je doet en vooral waarom je het doet.
Maurice
Ja en begrijp het. En als je het dan doet: spreid je vermogen en doe het met een klein gedeelte.
Okay mooie levensles Jelle. En vervelend natuurlijk dat jij op die manier toch wat geld bent verloren als ik het zo hoor
Jelle
Ja zeker, maar ja goed, het is weer goed gekomen op een andere manier.
Maurice
Dat hoort weer bij het ondernemen ook: je hebt goede dagen en je hebt minder goede dagen. ´Overall´, als je het beter doet dan dat je het slechter doet, dan gaat het goed.
Jelle
Ja zo is het.
Maurice
Hartstikke bedankt voor de informatie die je hebt gegeven. Ik hoop dat de luisteraars er iets aan hebben. Misschien heb je nog toevoegingen?Of hebben we alles gehad?
Jelle
Nee, ik denk dat het meeste wel hebben gehad en anders val ik in herhalingen. Dus dat zal ik niet doen.
Maurice
Okay, nou perfect, bedankt in ieder geval dan voor deze zinvolle informatie en hopelijk tot een volgende keer Jelle.
Jelle
Graag gedaan. Succes
Maurice
Okay bedankt.
—
Bedankt weer voor het luisteren naar deze interessante podcast over de fiscale consequenties van beleggen en op welke manier je dat het beste kan doen.
Wil je nou meer informatie over Jelle van de Berg dan kun je naar:
www.vuvb.nl/22
Ben je nou op dit moment bezig en op zoek naar een goede vermogensbeheerder?
Of ben jij op dit moment al bij een vermogensbeheerder en heb je hulp nodig om antwoord te krijgen op vragen die je hebt over de beleggingen die je hebt?
Betaal ik nou niet teveel kosten? Hoe is mijn rendement-risico verhouding? Beleg ik wel duurzaam? Of andere vraagstukken. Neem dan eens kontakt met ons op.
Wij kunnen je heel goed inzicht geven hoe jouw beleggingsportefeuille presteert.
Qua resultaten maar ook voor andere zaken ten opzichte van de rest van de vermogensbeheerders. Er zijn er zo een 150+ partijen. Dus absoluut de moeite waard omdat eens goed onder de loep te nemen. Ga dan even naar: www.vuvb.nl/beleggen. Daar krijg je een second opinion van je huidige portefeuille. Of je kunt je contactgegevens achterlaten als je op zoek bent naar een goede vermogensbeheerder.
En wij gaan je daarbij helpen.
Bedankt weer voor het luisteren en uiteraard tot de volgende keer.