Mijn 3 Tips Voor Een Beter Beleggersjaar in 2016

Wat ik in de loop van de jaren heb geleerd als belegger maar ook als ondernemer, is dat het stellen van doelen en deze vervolgens op een vast moment monitoren belangrijke aspecten vormen om succesvol te zijn.

Doelen stellen wordt er al vanaf jonge leeftijd met de paplepel in gegoten en wordt onder andere door topsporters en ondernemers gebruikt om:

  1. Een concreet doel te stellen waar je naar toe kunt werken;
  2. Ervoor te zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om over de lange termijn je doel te behalen.

Ter inspiratie hebben we de volgende video voor je klaar staan.

Met beleggen werkt het eigenlijk niet anders, dan vooraf doelen stellen en jaarlijks monitoren waar je staat ten opzichte van je doelstellingen.

TIP 1: Stel Simpele Maar Kraakheldere Doelstellingen

Een simpele vraag, maar waar je soms een lange tijd voor nodig hebt om hem concreet te kunnen invullen, is de beleggingsdoelstelling.

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar je wilt staan over de korte-, middellange- en lange termijn met je vermogen en hoe je dit gaat bereiken?

In de praktijk zien we dat dit vaak niet één, maar meerdere doelstellingen afzonderlijk van elkaar zijn.

Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Opbouwen van pensioen;
  2. Studie van de kinderen of kleinkinderen;
  3. Hypotheekpotje.

Voor het verwezenlijken van je doelen op de langere termijn is beleggen het beste middel. Wie liever geen beleggingsrisico loopt, moet zich realiseren dat de kans op het bereiken van zijn doelen een stuk kleiner is. – Ramón Wernsen financieel planner

Het einde van het jaar nadert en dat is voor de belegger altijd een belangrijk moment om de waarheid onder ogen te zien, tenminste als je doelen hebt gesteld. Het kan dan wenselijk zijn om je doelen bij te stellen, daar de gestelde doelen wellicht niet realistisch (meer) zijn. Het jaarlijks bijstellen van je doelen voorkomt grote teleurstellingen.

Aan de hand van het bijstellen van je lange termijn doelstellingen, pas je waar nodig de asset allocatie aan. Dit wil zeggen de verdeling tussen aandelen, obligaties en liquiditeiten.

Asset Allocatie is één van de belangrijkste factoren die over de lange termijn namelijk 90% van het rendement bepaalt.

Bekijk daarom samen met een onafhankelijke adviseur of vermogensbeheerder of de beleggingsportefeuille goed gepositioneerd is en (nog steeds) aansluit bij je lange termijn beleggingsdoelstelling.

Is je doelstelling nog steeds realistisch of moet je door aangepast verwachte rendementen je doelstelling bijstellen? Lees meer over de verwachte rendementen in de toekomst bij diverse vermogensbeheerders.

TIP 2: Neem Jaarlijks Jouw Rendement Onder De Loep

Het is een grote en een veelgemaakte fout om teveel op korte termijnrendement te focussen.Resultaat vermogensbeheer

De herziening van je portefeuille moet elk jaar een snelle vaststelling bevatten van welke beleggingen de grootste bijdrage aan het totaalrendement leveren en welke beleggingen de meeste schade berokkenen aan de winst.

Je moet begrijpen waarin er wordt belegt. Het is prima om een blik op het year-to-date rendement te werpen, maar richt je het meeste op het rendement over langere periodes zoals de laatste drie jaar.

Vergelijk appels met appels bij het vergelijken van beleggingsrendement in plaats van appels met konijnen – Marc Vijver The Index People

Lees hier wat er bij komt kijken om jaarlijks de juiste resultaten van vermogensbeheerders met elkaar te vergelijken.

Vergelijk niet alleen het rendement maar ook het risico. Wij merken in de praktijk dat veel beleggers, maar ook professionals, dit lastig vinden. In het artikel “Wat resultaten uit het verleden zeggen over de toekomst” lees je meer over waarom het belangrijk is resultaten uit het verleden in de juiste context te zetten.

Vervolgens vergelijk je het rendement en het genomen risico van jouw portefeuille met een aantal andere vermogensbeheerders.

Aanhoudende underperformance kan een signaal zijn dat er iets serieus mis is met het beleggingsbeleid van de vermogensbeheerder. Een te grote uitschieter naar boven kan eveneens duiden op een te groot risico dat wordt genomen binnen je portefeuille.

TIP 3: Bereken de Totale Kosten

De AFM heeft in de periode januari 2012 tot en met november 2012 onderzoek gedaan naar kosten van de beleggingsdienstverlening. Eén van de uitkomsten van dit onderzoek is dat het voor de consument moeilijk is om inzicht te krijgen in de totale kosten van de beleggingsdienstverlening en om de kosten van verschillende diensten met elkaar te vergelijken.

De AFM vindt het gebrek aan inzicht in de totale kosten problematisch omdat kosten een grote impact hebben op het rendement en daarom voor iedere belegger belangrijk zijn.

Kosten zijn een belangrijk aspect als je jouw vermogen uit handen geeft. Welke invloed kosten hebben op het eindresultaat lees je in: “Invloed van kosten op jouw portefeuille“.

Vraag een overzicht op bij je vermogensbeheerder van de totale kosten die zijn gemaakt over het afgelopen jaar.

Klik hier om ons E-book gratis te downloaden

Het is van belang om op kosten zoals beheervergoeding, prestatievergoeding, eventuele abonnementskosten, transactiekosten, bewaarloon en overige kosten te letten.

Verder dien je kritisch te zijn naar de kosten van (eigen)beleggingsfondsen en/of trackers (ETF’s) van een vermogensbeheerder. Deze kosten zie je namelijk niet maar worden wel verwerkt in de koers. Vervolgens tel je deze kosten bij de beheerfee of all-in-fee op.

Dit kan voor een aanzienlijk verschil zorgen.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>