Wat te doen met uw ontslagvergoeding of gouden handdruk?

Als het bedrag van uw ontslagvergoeding of gouden handdruk bekend is geworden, moet u een aantal belangrijke beslissingen maken. Vele factoren spelen hierbij een rol, denk aan inkomensverlies, belastingbesparing, flexibiliteit, rendement maken, garantie en/of ondernemen.

Wat gaat u met het geld doen? Wat gaat het opleveren? Wat zijn de kosten? Et cetera. Als u antwoord op deze vragen wilt hebben roept dit vaak alleen nog maar meer vragen op. Elke situatie vraagt immers om een persoonlijke maatwerkoplossing.

Wat is een ontslagvergoeding?

Als u bij uw ontslag een ontslagvergoeding (ook wel gouden handdruk) meekrijgt, dan wordt deze vergoeding door de belastingdienst als loon gezien. U dient daar inkomstenbelasting over te betalen.

Omdat een ontslagvergoeding is bedoeld als inkomenscompensatie, direct na ontslag of onderdeel wordt van uw pensioen, biedt de belastingdienst verschillende aanwendingsmogelijkheden. Een dergelijke aanwending zorgt voor een inkomensaanvulling, direct na ontslag of op een later gewenst moment.

Er zijn vier aanwendingsmogelijkheden voor uw ontslagvergoeding:

  1. Direct afrekenen over uw ontslagvergoeding met de Belastingdienst
  2. Uw ontslagvergoeding wordt gebruikt als koopsom voor een lijfrente (stamrechtverzekering)
  3. U opent een (geblokkeerde) bankspaarrekening voor uw ontslagvergoeding
  4. U kiest ervoor om de ontslagvergoeding af te storten in een Stamrecht BV

Wat kunt u het beste kiezen?

U dient rekening te houden met uw wensen en verplichtingen maar ook met de toekomst. Het is meestal niet vooraf te bepalen middels een bepaalde stelregel welke fiscale aanwendingsmogelijkheid de beste keuze is. Elke situatie verschilt en de bijbehorende oplossing hangt sterk af van uw persoonlijke omstandigheden.

Het is verstandig om u hierin goed te laten voorlichten door een van onze fiscalisten of financieel planners. Zij brengen voor u in kaart wat het beste bij u aansluit. Dit kan u a snel velen duizenden Euro’s schelen.

Tip: Heeft u nog geen keuze gemaakt tussen de verschillende aanwendingsmogelijkheden? Uw stamrecht BV is nog niet opgericht? Wij kunnen er voor zorgen dat uw werkgever uw ontslagvergoeding overmaakt naar een derdenrekening van onze notaris. De notaris neemt dan de ‘inhoudingsplicht’ van uw werkgever over. De werkgever krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden met een ontslagvergoeding of gouden handdruk neemt u dan gerust contact met ons op. Wij brengen u ook in contact met de juiste partijen voor oprichting van uw Stamrecht BV.

Er zijn veel partijen te vinden maar de tarieven lopen erg uiteen. U hoeft niet de hoofdprijs te betalen, de oprichting stelt namelijk niet heel veel voor. Zo bespaart u weer op uw ontslagvergoeding.


Wat je mogelijk ook interessant vindt is:

De mythe van actief beleggen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>